Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prevarani sokoli: kako so komunisti sokole izkoristili za svoj revolucionarni namen (VIDEO)

Deli na:
Prevarani sokoli: kako so komunisti sokole izkoristili za svoj revolucionarni namen (VIDEO)

Igor Gošte (desno) v pogovoru z Aleksom Leom Vestom (leo) in Ivanom Čukom. - Foto: Igor Gošte

Pred nekdanjim praznikom dan Osvobodilne fronte, zdajšnjim praznikom Dan upora proti okupatorju, smo v Gostišče hram Kisovec, kjer snemamo oddaje, povabili dr. Ivana Čuka in dr. Aleksa Lea Vesta, avtorja zanimive knjige Prevarani sokoli.

V uvodu oddaje sta na kratko povedala, kako sta povezana z zasavskimi športniki. Dr. Čuk je pred leti sodeloval z Domnom Pociecho, dvakratnim udeležencem olimpijskih iger, dr. Vest pa z odličnim kajakašem Petrom Kauzerjem starejšim.

V nadaljevanju sta kot odlična poznavalca nekdanjih sokolov predstavila razvoj sokolstva v tujini in pri nas. Na osnovi dokumentov nekdanje Komunistične partije in bogate zapuščine dr. Viktorja Murnika, ki je s svojim strokovnim delom, narodno zavestjo in moralno avtoriteto bistveno vplival na razvoj sokolstva pri nas.


Načela sokolstva so dovolj zgovorna, da niti ne čudi, da jih je povojna komunistična nedemokratična oblast ukinila. Temeljila so namreč na štirih temeljih vzgoje: narodno, demokratsko, telesno in moralno. Če damo ven telesno, so bile preostale tri v velikem nasprotju s komunizmom in Komunistično partijo Jugoslavije in Slovenije.


Gosta sta v skoraj pol drugi uri dolgem intervjuju natančno predstavila, kako so imeli komunisti že več let pred drugo svetovno voljno načrt prevzeti sokolsko organizacijo, ki je bila mnogo bolj množična in tudi bolj organizirana kot komunisti.

Kako so med vojno in po vojni delovali komunisti je znano, manj znano je (to lahko preberemo v knjigi Prevarani sokoli), da je nekdanji komunist Edvard Kardelj oktobra leta 1940 v Zagrebu napovedal, "da bodo šli komunisti v oborožen odpor proti okupatorju samo, če bodo imeli možnost za revolucijo in če bo to v interesu Sovjetske zveze." Štiri leta kasneje je ta glavni ideolog KPJ na Rogu razlagal: "Vojna med Anglijo in Nemčijo od leta 1939 do 1941 je bila imperialistična, torej krivična..."

Kakor koli, ob spremljanju oddaje in branju knjige boste na osnovi verodostojnih dokumentov izvedeli, kako so komunisti za svoj revolucionarni namen izkoristili sokole, kako zlagano je bilo dolgoletno povojno pranje možganov o tem, kaj se je zgodilo na dan 27.aprila 1941, o tem, kako je komunistična Varnostna in obveščevalna služba morila po Sloveniji in o tem, kako so po vojni sokole ukinili, zaplenili pa vse, kar so sokolska društva skozi desetletja ustvarili.