boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Nizozemska Revija Stop

Nizozemska izključena iz finala Evrovizije 2024

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prehranski varuh je za objavo seznama grešnikov med mesarji

Deli na:
Prehranski varuh je za objavo seznama grešnikov med mesarji

Foto: Reuters

Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Jože Podgoršek meni, da bi bilo dobro, če bi Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin javno objavila seznam mesnic in razsekovalnic, v katerih so inšpektorji ugotovili nepravilnosti pri sledljivosti in informiranju potrošnikov. Podobne težave se pojavljajo pri češnjah in jagodah, pravi.

Uprava za varno hrano je med aprilom in majem izvedla poseben nadzor nad označevanjem in sledljivostjo prašičjega in perutninskega mesa v obratih za razsek mesa in v mesnicah. Skupaj so izvedli 113 pregledov, v 60 primerih pa so ugotovili kršitve zakonodaje. Za javno objavo kršiteljev se za razliko od podobnega nadzora v pekarnah in gostinskih obratih niso odločili, saj jih je večina pomanjkljivosti že odpravila.

Podgoršek je na torkovi novinarski konferenci v Ljubljani, sicer namenjeni predstavitvi dela v prvih štirih mesecih mandata, pojasnil, da so ga po imenovanju za varuha prav mesarji oz. mesnopredelovalna podjetja opozarjala na nepoštenosti in anomalije, ki so jih ugotovili tudi inšpektorji uprave za varno hrano.

A te kršitve niso v pristojnosti prehranskega varuha. "Varuh je varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano, sledljivost in kakovost pa presegata moj fokus," je pojasnil. Z vodstvom uprave za varno hrano se je sicer že srečal in o tem odkrito pogovarjal, saj se tovrstne težave ne pojavljajo le pri mesu, ampak tudi pri češnjah in jagodah, je dejal.

Podgorška zato veseli, da je prišlo do omenjenega pregleda in do javne obljube, da bodo inšpektorji s pregledi nadaljevali. Kazni so namreč tako majhne, da imajo kršitelji, tudi če jih enkrat kaznujejo, vseeno dobiček. "Morda bi bilo smiselno razmišljati o bolj vzgojnih kaznih, da se res vprašaš, ali se izplača to početi," je dejal.

Meni, da bi lahko uprava za varno hrano podatke o 'mesnih grešnikih' tudi javno objavila. "Varuh lahko govori o sumu, medtem ko imata uprava in agencija za varstvo konkurence aparat, s pomočjo katerega lahko nedvoumno dokažeta, da se nekaj dogaja. Te stvari bi bilo dobro objaviti, ker lahko za temi informacijami stojijo 100-odstotno," je dejal.

Podgoršek nasprotuje zavajanju potrošnikov. "Nimam težav, če prodajamo tudi tuje izdelke na policah, a bodimo pošteni do potrošnikov in to povejmo, potrošnik pa se bo potem sam odločil, ali bo kupil poljsko ali slovensko meso," je dejal.

Večji po njegovem mnenju nimajo težav s tem, največji problem z mesom pa se bo njegovem mnenju verjetno pojavlja pri tistih mesarjih, ki poslujejo samo prek sistema javnih naročil, njihovih izdelkov pa na trgovskih policah niti ne vidimo. "Takšno meso jedo naši otroci, ostareli, bolniki," je opozoril.

Podgoršek sicer meni, da pristojne službe v Sloveniji delujejo kar zgledno in da so potrošniki kar varni, ko kupujejo hrano. Ob tem jih je opozoril, da morajo tudi sami spremljati deklaracije in preverjati blago. Sledljivost se po njegovem mnenju sicer največkrat izgubi pri dobaviteljih.