sara volcic 6 Dobra karma

Lepi televizijki je srce ukradel in pozdravil ...

profimedia-0577666516 Svet24.si

Paris Hilton hoče dvojčka, zato je šla na ...

janez jansa bobo2 Reporter.si

Janša podelil priznanje kitajski družbi Huawei, ...

Tovorno vozilo, slovenska policija, tovornjak, priklopnik Svet24.si

Policisti o vnosu virusa v Slovenijo: izsledili so...

holokavst, nova24tv Necenzurirano

Mediji SDS v postelji z zanikovalci holokavsta ...

matic-supovec, unikat Odkrito.si

Matic Supovec: Čeprav sem strog, me vseeno ...

kandidati 2. sezona ugodno oddam sina Njena.si

To so fantje iz 2. sezone šova Ugodno oddam sina

Magazin

Kdo bo prvi ugriznil? Agencija EU insekte priporoča kot hrano

Deli na:
Kdo bo prvi ugriznil? Agencija EU insekte priporoča kot hrano

Foto: Reuters

Muhe, mokarji, črički in sviloprejke bi lahko predstavljali varno in hranljivo hrano oz. krmo za ljudi in živali, ocenjuje Evropska agencija za varnost hrane (Efsa). V poročilu, ki ga je objavila pred dnevi, je agencija zapisala, da bi lahko prehranjevanje z insekti prineslo spremembe v prihodnjih vzorcih potrošnje, povzema Euobserver.

Efsa je po naročilu Evropske komisije, ki jo zanima potencialna raba insektov v prehrani in krmi, preučila mikrobiološka, kemijska in okoljska tveganja uporabe gojenih insektov za prehrano in krmo.

Po pregledu zadevne znanstvene literature, ocen držav članic EU in informacij, ki so jih podali nepristranski viri, je Efsa sporočila, da so za boljšo oceno tveganja uporabe insektov v prehrani in krmi potrebne nadaljnje raziskave.

Je pa v poročilu, ki je objavljeno na njeni spletni strani, tudi izpostavila, da insekti predstavljajo nišo na trgu prehrane v EU in da iz nekaterih držav članic že poročajo o njihovi občasni rabi v človeški prehrani.

Uporaba insektov v prehrani in krmi bi lahko po mnenju Efse prinesla pomembne okoljske in ekonomske koristi ter koristi na področju prehranske varnosti. Največji potencial za uporabo v prehrani in krmi v EU imajo po oceni Efse muhe, mokarji, črički in sviloprejke.

Efsa je še zapisala, da so številne organizacije, vključno z Organizacijo za prehrano in kmetijstvo (FAO), že preučile možnosti uporabe insektov v prehrani in krmi, tri članice EU - Belgija, Francija in Nizozemska, pa so opravile oceno tveganj, ko gre za insekte kot vir prehrane in krme.

Loading...