klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Jure Godler Revija Stop

Godler in Prevc skupaj v stand-up?

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Kdo bo prvi ugriznil? Agencija EU insekte priporoča kot hrano

Deli na:
Kdo bo prvi ugriznil? Agencija EU insekte priporoča kot hrano

Foto: Reuters

Muhe, mokarji, črički in sviloprejke bi lahko predstavljali varno in hranljivo hrano oz. krmo za ljudi in živali, ocenjuje Evropska agencija za varnost hrane (Efsa). V poročilu, ki ga je objavila pred dnevi, je agencija zapisala, da bi lahko prehranjevanje z insekti prineslo spremembe v prihodnjih vzorcih potrošnje, povzema Euobserver.

Efsa je po naročilu Evropske komisije, ki jo zanima potencialna raba insektov v prehrani in krmi, preučila mikrobiološka, kemijska in okoljska tveganja uporabe gojenih insektov za prehrano in krmo.

Po pregledu zadevne znanstvene literature, ocen držav članic EU in informacij, ki so jih podali nepristranski viri, je Efsa sporočila, da so za boljšo oceno tveganja uporabe insektov v prehrani in krmi potrebne nadaljnje raziskave.

Je pa v poročilu, ki je objavljeno na njeni spletni strani, tudi izpostavila, da insekti predstavljajo nišo na trgu prehrane v EU in da iz nekaterih držav članic že poročajo o njihovi občasni rabi v človeški prehrani.

Uporaba insektov v prehrani in krmi bi lahko po mnenju Efse prinesla pomembne okoljske in ekonomske koristi ter koristi na področju prehranske varnosti. Največji potencial za uporabo v prehrani in krmi v EU imajo po oceni Efse muhe, mokarji, črički in sviloprejke.

Efsa je še zapisala, da so številne organizacije, vključno z Organizacijo za prehrano in kmetijstvo (FAO), že preučile možnosti uporabe insektov v prehrani in krmi, tri članice EU - Belgija, Francija in Nizozemska, pa so opravile oceno tveganj, ko gre za insekte kot vir prehrane in krme.