Efsa je po naročilu Evropske komisije, ki jo zanima potencialna raba insektov v prehrani in krmi, preučila mikrobiološka, kemijska in okoljska tveganja uporabe gojenih insektov za prehrano in krmo.
Po pregledu zadevne znanstvene literature, ocen držav članic EU in informacij, ki so jih podali nepristranski viri, je Efsa sporočila, da so za boljšo oceno tveganja uporabe insektov v prehrani in krmi potrebne nadaljnje raziskave.
Je pa v poročilu, ki je objavljeno na njeni spletni strani, tudi izpostavila, da insekti predstavljajo nišo na trgu prehrane v EU in da iz nekaterih držav članic že poročajo o njihovi občasni rabi v človeški prehrani.
Uporaba insektov v prehrani in krmi bi lahko po mnenju Efse prinesla pomembne okoljske in ekonomske koristi ter koristi na področju prehranske varnosti. Največji potencial za uporabo v prehrani in krmi v EU imajo po oceni Efse muhe, mokarji, črički in sviloprejke.
Efsa je še zapisala, da so številne organizacije, vključno z Organizacijo za prehrano in kmetijstvo (FAO), že preučile možnosti uporabe insektov v prehrani in krmi, tri članice EU - Belgija, Francija in Nizozemska, pa so opravile oceno tveganj, ko gre za insekte kot vir prehrane in krme.