nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Predvidenega odločanja o referendumskih spremembah danes ne bo

Deli na:
Predvidenega odločanja o referendumskih spremembah danes ne bo

Foto: Bobo

Potem ko se parlamentarni vrh v nedeljo zvečer ni uspel dogovoriti o fiskalnem pravilu, pa danes vendarle ne bo seje, na kateri naj bi DZ odločal o spremembah referendumske ureditve. PS je namreč na zahtevo opozicije sejo DZ sklenila umakniti. Pogovori o ukrepih se bodo danes nadaljevali, o aktualnem položaju bo razpravljal tudi glavni odbor SLS.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je na parlamentarnem vrhu predlagala prestavitev odločanja DZ o spremembah referendumske ureditve in o fiskalnem pravilu na prihodnji teden. SDS medtem ni pristala na prestavitev torkove seje, na kateri bo DZ odločal o fiskalnem pravilu. Bratuškova je pojasnila, da bo danes poklicala prvaka SDS Janeza Janšo.

Stranke ostajajo glede fiskalnega pravila celo znotraj koalicije neenotne. Zato je vprašanje, kaj se bo na torkovi seji sploh zgodilo. Medtem ko opozicija vztraja na uveljavitvi fiskalnega pravila leta 2015, vladna stran vztraja, da je tak rok za uravnoteženje javnih financ nerealen. Prvak SD Igor Lukšič je celo dejal, da SD ne bo podprla vnosa fiskalnega pravila v ustavo.

Ta teden mora sicer vlada doreči nacionalni reformni program in program stabilnosti, saj ju mora do četrtka poslati v Bruselj. Bratuškova bo predlagane vladne ukrepe predstavila poslancem koalicije.

Medtem na resnost položaja opozarjajo tudi v SLS. Od vlade med drugim zahtevajo tudi konkretne številke glede nacionalnega reformnega programa in programa stabilnosti ter pojasnilo, za kaj bo namenjen denar od zadolžitve z izdajo obveznic. O aktualnem položaju in podpori ukrepom bo danes razpravljal glavni odbor stranke SLS.

Pred DZ pa so kljub temu, da seje o referendumskih spremembah danes ne bo, napovedane aktivnosti civilne družbe in vstajnikov, ki nasprotujejo spremembam ustavne ureditve referenduma. T.i. prve izredne skupščine ljudstva pred DZ se utegnejo udeležiti tudi sindikalni predstavniki.