20240418_125151 Svet24.si

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Tekmovalci Njena.si

Sprememba v programu in razočaranje za ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Brez »partizanov in domobrancev« na seji o Teš 6

Deli na:
Brez »partizanov in domobrancev« na seji o Teš 6

Foto: Bobo

Kolegij predsednika DZ se je danes na svoji zadnji seji pred parlamentarnimi počitnicami dogovoril, da bo izredna seja o problematiki investicije v Teš 6, ki jo je zahtevala poslanska skupina SDS, v torek z začetkom ob 14. uri. Kolegij je tudi sprejel terminski program DZ za september.

Po mnenju poslancev opozicijske SDS, ki so se podpisali pod zahtevo za sklic izredne seje DZ, je nujno, da si vsi pristojni "nalijejo čistega vina" glede ekonomske upravičenosti projekta šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) in pripravijo ukrepe za obvladovanje tveganj.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je izrazil bojazen, da bo razprava na torkovi izredni seji predvsem politična ter bo "na koncu ponovno pripeljala do partizanov in domobrancev". Han je zato menil, da je za poglobljeno razpravo o tej problematiki bolj primerno matično delovno telo kot pa DZ.

V povezavi z izredno sejo DZ se bo v torek na nujni seji sestal odbor za infrastrukturo in prostor. Obravnaval bo predlog priporočila na temo Teš 6, ki ga je SDS vključila v zahtevo za sklic. V SDS tako med drugim predlagajo, da bi DZ pozval vlado, naj v roku 30 dni pripravi podrobno predstavitev ekonomske upravičenosti investicije v Teš 6.


Kolegij je podprl skrajšano obravnavo dveh zakonskih predlogov: vladne novele zakona o splošnem upravnem postopku in novele zakona o socialnem varstvu, ki je prišla iz vrst DL. Zeleno luč kolegija je dobil tudi predlog za skrajšano obravnavo predloga sprememb poslovnika DZ, ki ga je prav tako podala DL.

Po terminskem programu DZ za september, ki ga je sprejel kolegij, se bo prva redna seja DZ po parlamentarnih počitnicah začela 23. septembra. Kolegij pa je na današnji seji potrdil tudi okvirni program DZ za oktober. V tem primeru je začetek redne seje DZ predviden za 21. oktober.

Pod točko razno je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko predlagal, naj DZ na ravni predsednika obeleži dan spomina na žrtve vseh totalitarizmov, ki bo 23. avgusta. Predsednik DZ Janko Veber je v odgovoru na predlog dejal, da bo DZ vsekakor dostojno obeležil ta dan na eni od svojih sej.

Naslednja redna seja kolegija predsednika DZ bo šele po parlamentarnih počitnicah, ki se začnejo v torek in bodo trajale do 2. septembra. V tem času ne bo rednih sej DZ, lahko pa se poslanci sestanejo na izredni seji. Možno je sklicati tudi nujno sejo delovnega telesa. Tudi večina strokovnih služb DZ bo odsotna in bodo zagotovljena le dežurstva.