pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

O Vebrovi usodi se bo odločalo v četrtek

Deli na:
O Vebrovi usodi se bo odločalo v četrtek

Foto: Bobo

Člani kolegija predsednika DZ Milana Brgleza so se na današnji seji dogovorili, da bo v četrtek izredna seja DZ, na kateri bodo obravnavali predlog za razrešitev obrambnega ministra Janka Vebra in se seznanili z odstopom ministrice za izobraževanje, znanost in šport Klavdije Markež. Četrtkova seja se bo začela ob 13. uri.

Predsednik vlade Miro Cerar, ki predlaga Vebrovo razrešitev, bo imel na izredni seji za uvodno obrazložitev na voljo 15 minut, za razpravo pa eno uro. Prav tako bo imel Veber za predstavitev stališča na voljo 15 minut in za nadaljnjo razpravo eno uro.

Zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali Cerarjev predlog, je vložila skupina poslancev SMC. Cerar razrešitev predlaga zaradi ministrovih navodil obveščevalno-varnostni službi (OVS) ministrstva za obrambo glede analize posledic privatizacije Telekoma. Kot je navedel v predlogu, je Veber objektivno odgovoren za nezakonito, nepravilno in nepregledno delovanje omenjene službe.

Cerar je pred posredovanjem predloga v DZ ministra pozval k odstopu, a se ta za to ni odločil. Prepričan je, da njegovo ravnanje ni nezakonito. Svoje stališče želi pojasniti tudi v DZ, za njim pa trdno stoji tudi njegova stranka SD. Da v DZ ne bodo podprli premierjevega predloga za razrešitev, ker je bil ministrov namen korekten, čeprav se je zadeve nerodno lotil, so napovedali tudi v DeSUS.

Veber odločanja o razrešitvi v DZ skoraj gotovo ne bo prestal. Glasove za razrešitev so namreč poleg SMC doslej že jasno napovedali poslanci NSi, tudi v SDS so pojasnili, da Vebra ne bodo podprli. Za razrešitev ministra je v DZ sicer potrebna navadna večina.

Postavlja pa se vprašanje, ali bo do glasovanja o premierjevem predlogu sploh prišlo, saj lahko Veber, tako kot se je v preteklosti v podobnih primerih že zgodilo, odstopi tudi v času obravnave predloga v DZ.

Na dnevnem redu četrtkove izredne seje pa je tudi seznanitev poslancev z odstopom z mesta ministrice za izobraževanje, znanost in šport Klavdije Markež, s katero ji bo tudi prenehala funkcija, začasno vodenje resorja pa bo prevzel Cerar. Markeževa je odstopila minuli teden, le dva dni po prevzemu poslov na ministrstvu, in sicer zaradi očitkov, da je njeno magistrsko delo plagiat. Konec prejšnjega tedna se je Markeževa, ki je bila pred izvolitvijo za ministrico poslanka SMC, odpovedala tudi poslanski funkciji.