zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Predsedniški kandidati lahko še danes umaknejo kandidaturo

Deli na:
Predsedniški kandidati lahko še danes umaknejo kandidaturo

Foto: Arhiv Reporterja

Kandidati, ki se bodo na novembrskih volitvah potegovali za funkcijo predsednika republike, imajo le še danes možnost, da umaknejo soglasje h kandidaturi in tako izstopijo iz predsedniške tekme. Državna volilna komisija bo nato v torek z žrebom določila vrstni red kandidatov na glasovnicah.

Danes se namreč izteče rok, do katerega lahko kandidati umaknejo svoje soglasje h kandidaturi, pozneje pa tega ne morejo več storiti. Ni sicer pričakovati, da bo kateri izmed treh kandidatov za predsedniško funkcijo izstopil iz predsedniške tekme. Državna volilna komisija bo nato v torek izžrebala vrstni red kandidatov na glasovnicah, do petka pa jih mora tudi javno objaviti.

DVK je sicer potrdila kandidature treh kandidatov, ki se bodo na volitvah 11. novembra potegovali za predsedniški položaj. Kot prvi je kandidaturo že avgusta vložil aktualni predsednik Danilo Türk, podprl pa jo je z nekaj več kot 13.000 volivcev. Kandidat SDS in NSi Milan Zver je kandidaturo vložil 10. oktobra in ji priložil podpise 30 poslank in poslancev. V volilno tekmo je dan pozneje vstopil tudi kandidat SD Borut Pahor, njegova kandidatura pa je bila podprta s podpisi približno 4500 volivk in volivcev.

Da se nameravajo podati v predsedniško tekmo, je sicer pred iztekom roka za vložitev kandidatur napovedalo več posameznikov in posameznic, a nikomur od njih ni uspelo zbrati zadostnega števila podpisov podpore.