nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šest kandidatov za generalnega direktorja policije

Deli na:
Šest kandidatov za generalnega direktorja policije

Foto: Bobo

Na javni poziv za generalnega direktorja policije se je javilo šest kandidatov, so sporočili iz ministrstva za notranje zadeve. Izbira kandidata je sicer v pristojnosti ministra za notranje zadeve, vlada pa nato na ministrov predlog imenuje kandidata.

Javni poziv je ministrstvo za notranje zadeve izdalo, ker je sedanji generalni direktor policije Janko Goršek v začetku avgusta podal odstop. Takrat je pojasnil, da odstopa zaradi "določene stopnje razhajanja", do katerega je prišlo med njim in notranjim ministrom Vinkom Gorenakom. Z ministrom imata po njegovih besedah različne poglede na to, kako naj bi vodenje slovenske policije potekalo v prihodnosti. Na mestu generalnega direktorja policije Goršek ostaja do 1. oktobra.

Kot predvideva zakon, generalnega direktorja policije imenuje vlada na predlog ministra, pristojnega za notranje zadeve. Pred vložitvijo predloga vladi za imenovanje posameznega kandidata za generalnega direktorja policije je minister dolžan pridobiti mnenje posebne avtonomne strokovne komisije o ustreznosti kandidata.

To komisijo sestavljajo predsednik uradniškega sveta, predstavnik državnotožilskega sveta ter priznani neodvisni strokovnjak s področja dela varnostnih organov, prava ali varstva človekovih pravic, ki ga imenuje predsednik republike.



V postopku imenovanja generalnega direktorja policije komisija opravi razgovor s predlaganim kandidatom, svoje mnenje pa je dolžna podati v 30 dneh po prejemu zaprosila. Na seji komisije morajo biti navzoči vsi člani. Komisija sprejema odločitve z večino glasov. Posamezni član komisije lahko večinskemu mnenju priloži ločeno pritrdilno ali odklonilno mnenje.

Minister mora komisiji posredovati vso dokumentacijo, ki se nanaša na njegov predlog kandidata. Mnenje komisije je dokončno in zoper njega ni mogoče vlagati pravnih sredstev. Mnenje komisije mora minister priloži predlogu vladi za imenovanje generalnega direktorja, pri čemer ne more predlagati kandidata, za katerega je komisija podala mnenje, da ni ustrezen.

Generalni direktor policije se imenuje za dobo petih let z možnostjo enkratnega ponovnega imenovanja.