komet, španija, ESA Svet24.si

Video: Španci in Portugalci osupnili, na nebu ...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar v DZ vložil listo ministrskih kandidatov; namesto Pfeiferja Petrovič

Deli na:
Cerar v DZ vložil listo ministrskih kandidatov; namesto Pfeiferja Petrovič

Foto: Bobo

Mandatar Miro Cerar je v državni zbor danes vložil listo 16 ministrskih kandidatov. Kandidate čaka zaslišanje pred parlamentarnimi delovnimi telesi. Cerar je že ob podpisu koalicijskega sporazuma z DeSUS in SD ocenil, da so vsi kandidati kompetentni in neoporečni. Zadnji hip pa je prišlo do spremembe pri kandidatu za gospodarskega ministra.

Na listi ministrskih kandidatov, ki jo je mandatar Cerar predstavil v ponedeljek ob podpisu koalicijskega sporazuma, je bil kandidat za gospodarskega ministra iz kvote SMC Ervin Pfeifer, a ga je na končnem seznamu zamenjal podjetnik Jožef Petrovič.

Petrovič je univerzitetni diplomirani ekonomist in je na zadnjih državnozborskih volitvah v Krškem kandidiral za poslanca SMC. Po lastnih navedbah je za njim 30 let aktivnega dela v gospodarstvu. Med drugim je bil izvršni direktor veleprodaje v Petrolu in predsednik uprave družbe Delo prodaja. Trenutno je direktor družbe Unichem.

SMC bo sicer poleg gospodarskega vodila še osem drugih resorjev. Kandidat za ministra za finance je Dušan Mramor, za gospodarskega ministra Jožef Petrovič, kandidat za ministra za pravosodje Goran Klemenčič, kandidatka za ministrico za zdravje Milojka Kolar, kandidat za ministra za javno upravo Boris Koprivnikar, za resor infrastrukture pa Peter Gašperšič.



Kandidatka za vodenje notranjega ministrstva je Vesna Györkös Žnidar, kandidatka za ministrico za izobraževanje, znanost in šport pa Stanka Setnikar Cankar. Vodenje urada za razvoj, strateške projekte in kohezijo bo predvidoma prevzela Violeta Bulc.

DeSUS bo imel štiri ministre. Karl Erjavec je kandidat za zunanjega ministra, Julijana Bizjak Mlakar kandidatka za ministrico za kulturo, Irena Majcen za okolje in prostor, Gorazd Žmavc je kandidat za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu.

SD bo prevzela tri resorje. Janko Veber je kandidat za obrambnega ministra, Dejan Židan za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Anja Kopač Mrak pa kandidatka za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.