palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pred koalicijo in Levico prvi izračuni učinkov predloga za prenos dopolnilnega zavarovanja

Deli na:
Pred koalicijo in Levico prvi izračuni učinkov predloga za prenos dopolnilnega zavarovanja

Levica je najšibkejši člen v Šarčevi nemogoči koaliciji - Foto: Bobo

Koalicija in Levica bosta s predstavniki pristojnih resorjev danes nadaljevali usklajevanja glede prenosa dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno. Pričakovati je pogovore na osnovi prvih izračunov javnofinančnih učinkov zakonskega predloga Levice, ki so jih pripravili pristojni resorji, tudi ministrstvi za finance in za zdravje.

Na ministrstvu za zdravje so na operativni ravni oblikovali delovno skupino za preučitev predloga Levice za prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno. Glavni namen skupine, v kateri so tudi predstavniki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ter predstavniki ministrstva za finance, je po navedbah ministrstva za zdravje preveritev javnofinančnih učinkov predloga zakona in finančna vzdržnost predlaganih sprememb. Na ministrstvu za finance so pojasnili, da sodelujejo s pripravo izračunov z davčnega vidika predloga zakona.

Levica bi namreč prek 500 milijonov evrov namesto z dopolnilnim zavarovanjem zbrala z dvigom prispevnih stopenj in s prispevkom na kapitalske dohodke. Minister za zdravje Aleš Šabeder je že opozoril, da s tem obremenjujejo le aktivno prebivalstvo ter da bo treba pri izračunih upoštevati tudi ohlajanje gospodarstva ter demografijo.

V Levici želijo, da predlog zakona do konca meseca s koalicijo uskladijo in vložijo v parlamentarni postopek, s tem pa tudi pogojujejo podporo proračunu za prihodnji dve leti. Ministrstvo pa želi to vprašanje urediti v sklopu zakona, ki bi ga dali na vlado junija. Čeprav se v koaliciji strinjajo s samim prenosom dopolnilnega zavarovanja v obvezno, je Šabeder že večkrat poudaril, da mora biti odločitev v zvezi s tem strokovna in je zato ni mogoče sprejeti v enem mesecu.