Esada Okić Svet24.si

FOTO: Nenadna smrt rosno mlade bosanske ...

energija Dobra karma

Na voljo sta nam obe, Božanska in zemeljska - ...

meghan markle, kraljica elizabeta II Svet24.si

Bosta Meghan in Harry kraljico pustila na cedilu?

stanovanje Svet24.si

Kako kupiti stanovanje brez kredita?

vesolje Dobra karma

Tedenski horoskop: po divjanju končno ...

Selena Gomez Frozen Najstnica.si

Je Selena najboljša starejša sestra?

Denis Toplak Njena.si

Denis Toplak na lepotni operaciji

Slovenija

Pred koalicijo in Levico prvi izračuni učinkov predloga za prenos dopolnilnega zavarovanja

Deli na:
Pred koalicijo in Levico prvi izračuni učinkov predloga za prenos dopolnilnega zavarovanja

Levica je najšibkejši člen v Šarčevi nemogoči koaliciji - Foto: Bobo

Koalicija in Levica bosta s predstavniki pristojnih resorjev danes nadaljevali usklajevanja glede prenosa dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno. Pričakovati je pogovore na osnovi prvih izračunov javnofinančnih učinkov zakonskega predloga Levice, ki so jih pripravili pristojni resorji, tudi ministrstvi za finance in za zdravje.

Na ministrstvu za zdravje so na operativni ravni oblikovali delovno skupino za preučitev predloga Levice za prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno. Glavni namen skupine, v kateri so tudi predstavniki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ter predstavniki ministrstva za finance, je po navedbah ministrstva za zdravje preveritev javnofinančnih učinkov predloga zakona in finančna vzdržnost predlaganih sprememb. Na ministrstvu za finance so pojasnili, da sodelujejo s pripravo izračunov z davčnega vidika predloga zakona.

Levica bi namreč prek 500 milijonov evrov namesto z dopolnilnim zavarovanjem zbrala z dvigom prispevnih stopenj in s prispevkom na kapitalske dohodke. Minister za zdravje Aleš Šabeder je že opozoril, da s tem obremenjujejo le aktivno prebivalstvo ter da bo treba pri izračunih upoštevati tudi ohlajanje gospodarstva ter demografijo.

V Levici želijo, da predlog zakona do konca meseca s koalicijo uskladijo in vložijo v parlamentarni postopek, s tem pa tudi pogojujejo podporo proračunu za prihodnji dve leti. Ministrstvo pa želi to vprašanje urediti v sklopu zakona, ki bi ga dali na vlado junija. Čeprav se v koaliciji strinjajo s samim prenosom dopolnilnega zavarovanja v obvezno, je Šabeder že večkrat poudaril, da mora biti odločitev v zvezi s tem strokovna in je zato ni mogoče sprejeti v enem mesecu.

loading...
Loading...