kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pravnomočno: Radovan Cerjak kot nadzornik STA kršil integriteto

Deli na:
Pravnomočno: Radovan Cerjak kot nadzornik STA kršil integriteto

Odvetnik Radovan Cerjak je bil v času tretje Janševe vlade nadzornik STA in Telekoma Slovenije. - Foto: Primož Lavre

Upravno sodišče je zavrnilo tožbo nekdanjega nadzornika Slovenske tiskovne agencije (STA) Radovana Cerjaka, s katero je ta izpodbijal ugotovitve KPK o kršenju integritete. Cerjak je integriteto kršil s tem, ko je spomladi leta 2021 s seje nadzornega sveta STA odnesel pogodbo z naročnikom tržnih storitev, ki je bila označena kot poslovna skrivnost.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je postopek proti Cerjaku začela na podlagi prijave, ki jo je prejela leta 2022. Nanašala se je na medijsko objavo v zvezi z menjavo nadzornika, ki naj bi razkril zaupni dokument. V okviru postopka je KPK pridobila pojasnila in dokumentacijo STA in Združenja nadzornikov Slovenije, vpogledala v javno dostopne podatke ter s Cerjakom opravila razgovor, so spomnili na komisiji.

Cerjak je pred sejo nadzornega sveta 8. marca 2021 zahteval, da se mu predloži kopija pogodbe med STA in časopisom Dnevnik. Predsednik nadzornega sveta STA je člane na seji ustno obvestil, da so vse pogodbe z naročniki tržnih storitev označene kot poslovna skrivnost, Cerjak pa je pred odločanjem in sprejemom kakršnegakoli sklepa o pobudi za pridobitev omenjene pogodbe in načinu seznanitve/vpogleda vzel mapo s pogodbo in aneksom, ki sta bila označena kot poslovna skrivnost, ter zapustil sejo."Takšno ravnanje ni v skladu s pričakovanjem in odgovornostjo, ki se od člana nadzornega organa zahteva skladno z 28. členom takrat veljavnega poslovnika o delu nadzornega sveta STA," so zapisali na KPK. Nadzorni svet pred Cerjakovim odhodom s seje še ni sprejel nobenega sklepa o tem, na kakšen način se bodo listine pregledovale, zato njegovo ravnanje predstavlja kršitev integritete, kot jo opredeljuje zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, so pojasnili.

Cerjak je ugotovitve KPK izpodbijal na upravnem sodišču, ki pa je njegovo tožbo zavrnilo in ugotovitve KPK potrdilo, so danes sporočili iz komisije.