Revija Reporter
Slovenija

Potuhnjeno »opravičilo« Janše: ob enih ponoči se je na twitterju opravičil SD, pa še to le z objavo fotografij brez pripisa

M. M., STA
17 2.126

20. sep. 2022 7:31 Osveženo: 13:18 / 20. 9. 2022

Deli na:

Predsednica SD Tanja Fajon in prvak SDS Janez Janša - bo zadovoljna z njegovim "opravičilom"?

Primož Lavre

Prvak SDS Janez Janša je objavil opravičilo stranki Socialnih demokratov (SD), ki mu ga je zaradi zadeve ukradena vila naložilo velenjsko sodišče. Vendar se ni opravičil s svojim tekstom, temveč je le objavil fotografije sodbe sodišča, na eni od teh pa je tudi opravičilo, ki ga je od njega zahtevalo sodišče.

Spomnim, SD je Janšo tožila zaradi zapisov slednjega na twitterju, da imajo socialni demokrati sedež v ukradeni judovski vili na Levstikovi ulici v Ljubljani. SD je zato zoper njega vložila tožbo, stranko pa je zastopala Nataša Pirc Musar. Stranka je v tožbi trdila, da je Janša svoje do SD žaljive tvite objavil »v popolnem zavedanju, da so informacije, o katerih je pisal, v celoti neresnične«.

Okrajno sodišče v Velenju je že lani razsodilo, da mora Janša socialnim demokratom plačati 10.000 evrov odškodnine, se javno opravičiti na twitterju in plačati še 800 evrov stroškov postopka. Janša se je na odločitev sodišča pritožil, a je celjsko višje njegovo pritožbo zavrnilo in dalo prav SD.

Afera »ukradena vila«: Janša se mora na twitterju opravičiti SD in ji plačati 10.000 evrov odškodnine

Sodišče je Janši naložilo, da mora na twitterju objaviti sledeči tekst: »Tožena stranka, Ivan (Janez) Janša, se opravičujem tožeči stranki, stranki SD, za moje neresnične zapise na družbenem omrežju Twitter o tem, da SD posluje iz ukradene judovske vile na Levstikovi 15 v Ljubljani. Ta vila ni bila ukradena in je SD lastništvo na njej pridobila na zakonit način.«

Janša je zdaj to storil, a na precej potuhnjen način: ob enih ponoči, ko njegovega tvita večina sledilcev na twitterju sploh ni opazila, obenem pa je tekst opravičila namesto kot svoj zapis raje objavil kot fotografijo sodbe z zahtevanim besedilom.

V SD so za STA ocenili, da gre "za klavrno opravičilo, ki pravzaprav ni opravičilo". Dodatno so v izjavi za javnost zapisali, da objava opravičila jasno kaže na Janševo priznanje za izrečene laži o "ukradeni židovski vili". "Upamo, da se bo Janša po tem opravičilu dokončno odrekel načrtnemu laganju javnosti, širjenju sovražnega govora in manipulacijam," so zapisali.