Revija Reporter
Slovenija

Poslanci začenjajo s preiskavo slabe banke

STA

13. mar. 2019 5:55

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Arsen Perić/M24

Z delom bo danes začela parlamentarna komisije, ki bo preiskovala prenos bančnih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) in dosedanje delovanje t. i. slabe banke. Predlog za preiskovalno komisijo, ki jo je DZ odredil konec januarja, je dala NSi, podprle pa so ga vse parlamentarne stranke.

Po mnenju predlagateljev obstajajo sumi, da je bilo pri dosedanjem delovanju DUTB več negospodarnih in protipravnih odločitev, vključno s kaznivimi dejanji, je decembra lani dejal poslanec NSi Jernej Vrtovec, ki bo tudi vodil komisijo.

Med razlogi za ustanovitev komisije je Vrtovec navedel tri revizijska poročila računskega sodišča, ki problematizirajo način delovanja slabe banke, pa tudi več kriminalističnih preiskav, kazenske ovadbe in "različne medijske zapise".

Eden bistvenih elementov delovanja komisije, ki se bo osredotočila na obdobje od februarja 2009 naprej, ko so po Vrtovčevih besedah prišli prvi pozivi Evropske komisije k ustanovitvi slabe banke, bo ugotavljanje, kako je DUTB preverjala kupce terjatev, da ti terjatev niso prodali prvotnim dolžnikom.

Med cilji je tudi preverjanje ustreznosti odločanja v postopkih prenosa za 4,9 milijarde evrov bruto slabih terjatev iz NLB, Nove KBM, Abanke in Banke Celje ter Probanke in Factor banke na DUTB, saj so bile prenesene tudi terjatve nekaterih podjetij, ki so redno odplačevala svoje obveznosti. Preveriti želijo tudi upravljanje s slabimi terjatvami in premoženjem, s katerim so bile terjatve zavarovane, ter interno poslovanje DUTB.

Poslanci želijo s preiskovalno komisijo ugotoviti še, ali so nosilci javnih funkcij vplivali na domnevno negospodarne ali protipravne odločitve DUTB glede prenosa, upravljanja in prodaje terjatev ter drugega premoženja.

Danes se bo preiskovalna komisija konstituirala, v nadaljevanju pa se bo za zaprtimi vrati dogovorila o delu. Po seji je sklicana Vrtovčeva izjava.

V komisiji bodo predstavniki vseh poslanskih skupin. Predsednik bo Vrtovec, podpredsednica Monika Gregorčič (SMC), člani pa Anže Logar (SDS), Igor Peček (LMŠ), Meira Hot (SD), Željko Cigler (Levica), Franc Kramar (SAB), Jurij Lep (DeSUS) in Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS).