mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jernej Vrtovec bo danes zasliševal Bratuškovo in Čuferja

Deli na:
Jernej Vrtovec bo danes zasliševal Bratuškovo in Čuferja

Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab in negospodarnega ravnanja v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) bo danes zaslišala predsednico vlade v času sanacije bank Alenko Bratušek in takratnega finančnega ministra Uroša Čuferja.

Komisija o DUTB, ki jo vodi Jernej Vrtovec (NSi), se osredotoča na prenos bančnih terjatev na DUTB in na samo delovanje DUTB. Bratuškova in Čufer sta pomembna položaja izvršne oblasti prevzela v času, ko je že bil sprejet zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank in je bilo ustanavljanje DUTB že v teku, ni pa še bila znana bančna luknja in ukrepi za njeno pokritje.

Država je bila pod velikim pritiskom, saj se je soočala z visokimi obrestmi za zadolževanje na mednarodnih finančnih trgih in se je omenjala kot naslednja v vrsti, ki bi potrebovala finančno pomoč. Bratuškova je večkrat poudarila, da je bila državna sanacija bančnega sistema ključna, da je Slovenija težave rešila sama, brez nadzora trojke, in se vrnila h gospodarski rasti.

Na vladni predlog so bile jeseni 2013 sprejete spremembe področnih zakonov, s katerimi je lahko država takoj po objavi rezultatov pregleda bank in obremenitvenih testov izpeljala dokapitalizacijo bank, v reševanje bank vključila imetnike podrejenega dolga in izvedla prenose slabih terjatev na DUTB.

Pred komisijo so doslej med drugim nastopili državni sekretar na finančnem ministrstvu v času sanacije bank Mitja Mavko, eden od takratnih izvršnih direktorjev DUTB Janez Škrubej, takratna člana sveta Banke Slovenije Stanislava Zadravec Caprirolo in Janez Fabijan ter takratna prva moža NLB in Nove KBM Janko Medja in Aleš Hauc.