Revija Reporter
Slovenija

Poslanci NSi se še niso izjasnili, ali so za Janšo ali Jezusa

Reporter, STA
10 449

2. dec. 2021 7:30 Osveženo: 7:58 / 02. 12. 2021

Deli na:

Fotografija je simbolična.

dreamstime

Odbor DZ za finance včeraj še ni končal obravnave predloga novele zakona o igrah na srečo, s katero se bo po besedah finančnega ministra Andreja Širclja zagotovilo bolj pregleden postopek podeljevanja koncesij ter dodelilo več denarja za šport ter invalidske in humanitarne organizacije. Številni v to dvomijo. Včeraj smo že poročali o dilemi poslancev Nove Slovenije, ki kolebajo glede podpore predlogu zakona - ker še ni bilo glasovanja, je njihova odločitev nekoliko zamaknjena.

Poglavitni cilj predloga novele zakona o igrah na srečo je vzpostavitev pravnega okvira, ki bo omogočal pregledno dodelitev koncesij za trajno prirejanje klasičnih in posebnih iger na srečo na podlagi javnega razpisa. "Danes ni tako," je članom odbora povedal Šircelj.



Med novostmi je izpostavil povečanje števila prirediteljev klasičnih iger na srečo z današnjih dveh na pet, odpravo večine omejitev pri lastništvu igralnic, odpravo statusnopravnih omejitev pri gospodarskih družbah za pridobitev koncesije, ureditev oglaševanja, večje varstvo potrošnikov ter tudi večjo varnost in stabilnost poslovanja prirediteljev iger na srečo.

Ali se bodo danes poslanci NSI odločili za Jezusa ali za Janšo?

Z novelo zakona se bo uredilo tudi področje prirejanja stav, ki se danes po Šircljevih besedah v Sloveniji igrajo prek tujih ponudnikov. "Tu bodo veljali posebni in zelo natančni pogoji za pridobitev koncesije," je dejal. Omenil je enkratno nepovratno vstopno dajatev v višini pol milijona evrov za eno koncesijo.

Ta denar si bosta v razmerju 80:20, kot velja že danes, razdelili Fundacija za šport in Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij ter tako po ministrovih besedah dobili dodatne vire za svoje delovanje.

Drugače menijo člani odbora, ki so predstavili svoje stališče, preden je predsedujoči Robert Polnar pozno zvečer sejo prekinil. "Ta novela lahko dobesedno uniči invalidske, humanitarne in športne organizacije," je dejal Jože Lenart (LMŠ). Nasprotujejo ji vsi deležniki, stroka, ponudniki iger na srečo, humanitarne organizacije, občine, je naštel.

"Predlog novele zakona predstavlja skupek slabih idej," je opozoril Matjaž Nemec (SD). Ne prinaša nič novega, spodkopava delavske pravice, ogroža financiranje invalidskih in športnih organizacij, prinaša dodatna davčna bremena in ne odpravlja nakopičenih težav v panogi, je naštel.

Nemec sumi, da gre za lobistični zakon, zato je Širclja vprašal, ali se z njim pripravlja teren za koga, da prevzame področje posebnih ali klasičnih iger na srečo ali pa kar obeh skupaj. "Ali je to avstrijski Novomatic?" je konkretno vprašal. Šircelj je bojazni o privatizaciji ali novih igralcih na igralniškem trgu zanikal. "Ozadja ni," je zatrdil.

Kdaj bo odbor nadaljeval obravnavo predloga novele zakona, še ni znano. DZ naj bi jo sicer potrjeval na decembrski seji, ki se začne 13. decembra, v primeru njenega sprejetja pa je predstavnik državnega sveta danes že omenil možnost izglasovanja odložilnega veta.