veter, streha, kranj Svet24.si

VIDEO: Pretresljivi posnetki iz Kranja, z bloka je...

mislav bago1 Svet24.si

Umrl je znani novinar in voditelj, star je bil ...

Screenshot 2021-11-14 at 18.32.43 Necenzurirano

Zadnji dnevi Tomaža Kokota na vrhu Pošte ...

jadranka rebernik bobo Reporter.si

Totalna vojna na TVS: novinarji se puntajo ...

goran dragic Ekipa24.si

Kaj je z Goranom Dragićem? Zakaj je igral le pet ...

tanja-1 Njena.si

Nič več šova Ljubezen po domače?

doncic Ekipa24.si

Vas zanima, v čem se te dni po Ljubljani prevaža...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ali se bodo danes poslanci NSI odločili za Jezusa ali za Janšo?

Deli na:
Ali se bodo danes poslanci NSI odločili za Jezusa ali za Janšo?

Jezus ali Janša - to je dilema pred poslanci NSi. - Foto: Profimedia, Ukom

»Upam, da bo pri sprejemanju novele zakona o igrah na srečo (če je ta sploh potrebna) NSI zelo previdna in ne bo pozabila vrednot krščanske demokracije,« je v nedeljo tvitnil vidni član NSI in eden od njenih ustanoviteljev Anton Tomažič.

Pred tem je še zapisal: »Pri (ne)sprejemanju novele zakona o igrah na srečo se bo pokazalo, ali smo v NSI (tudi še) pravi krščanski demokrati.«

Državni zbor je konec oktobra ob obstrukciji Levice, SAB, SD, LMŠ in nepovezanih poslancev z 39 glasovi za in dvema proti sklenil, da je predlog novele zakona o igrah na srečo primeren za nadaljnjo obravnavo. Predlog so podprli tudi trije poslanci NSI (Jožef Horvat, Blaž Pavlin in Tadeja Šuštar Zalar), štirje pa so se vzdržali (Andrej Černigoj, Iva Dimic, Mihael Prevc in Aleksander Reberšek).
 
Zato bo o njej danes popoldne o noveli še enkrat razpravljal matični odbor za finance in obravnaval številne amandmaje. Novela bi med drugim prinesla delno liberalizacijo tega področja, saj bi to dejavnost lahko poleg Loterije Slovenija in Športne loterije lahko opravljali še trije zasebnih prireditelji – na podlagi koncesije, ki bi jo dala vlada.


Predlagana novela je sporna predvsem za športne, invalidske in humanitarne organizacije, saj se bo denar iz te dejavnosti po novem lahko prelival tudi v zasebne, tudi tuje žepe, manj denarja bi dobile tudi občine, prav tako tudi država kot 40-odstotna delničarka Loterije Slovenije. Kot so poročali v portalu Necenzurirano, naj bi se za spremembe zakonodaje najbolj zavzemala avstrijska igralniški velikan Novomatic, katerega lastnik koroški Slovenec Benjamin Wakounig, predsednik Slovenske gospodarske zveze v Celovcu in družinski prijatelj finančnega ministra Andreja Širclja.

Tako je sprejem sporne novele zakona o igrah na srečo predvsem odvisen od nadaljnjega glasovanja poslancev NSI. Če bodo sporno novelo podprli, bodo, kot jih opozarja Anton Tomažič, zatajili svoje krščanske vrednote, ča pa ji bodo nasprotovali, pa se bodo zamerili premierju Janezu Janši.

Tudi če se bo del njih še naprej vzdržal, pa bo zakon vseeno sprejet, ker niso bili proti, ne pridejo v nebesa. Morda ne ravno v pekel, ampak bodo pristali v vicah.