Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DZ danes tudi o predlogu za nedeljsko zaprtje trgovin

Deli na:
DZ danes tudi o predlogu za nedeljsko zaprtje trgovin

Trgovina Mercator - Foto: Gašper Petovar

Poslanci bodo na današnji redni seji DZ obravnavali predlog sprememb zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin, pa tudi predlog sprememb zakona o nalezljivih boleznih. Veliko zanimanja pa bo gotovo požela razprava o zakonskem predlogu nedeljskega zaprtja trgovin.

DZ bo danes opravil tretje branje predloga novele zakona o trgovini, ki prinaša zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih. Potem ko so poslanci pred počitnicami soglašali, da so lahko ob nedeljah odprte tudi tiste prodajalne samostojnih podjetnikov ali pravnih oseb, v katerih delajo sami ob pomoči dijakov, študentov in upokojencev, zdaj poskušajo predlagatelji, poslanci Levice, v zakonsko besedilo vrniti določbo, da je delo ob nedeljah dovoljeno le nosilcem trgovinske dejavnosti oz. prokuristom. V SMC pa so vložili dopolnilo, da so lahko trgovine ob nedeljah brez omejitev odprte do največ deset nedelj na leto. V kakšni obliki bo zakon sprejet, bo znano v torek

Obravnavali bodo tudi novelo zakona o nalezljivih boleznih, s katero želi skupina 38 poslancev iz SMC, SDS in DeSUS povečati precepljenost v Sloveniji. Odbor DZ za zdravstvo je v novelo vnesel nekaj dopolnil, s katerimi je tudi umaknil sprva predlagano določbo o obveznem celjenju zdravstvenih delavcev proti sezonski gripi. Med drugim pa ostaja določba o tem, da je za vključitev otroka v javno financirani vrtec opravljeno cepljenje proti ošpicam, mumpsu in rdečkam.

Približno štiri ure imajo poslanci na voljo za razpravo o spremembah zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin. Predlog DS so z dopolnilom DeSUS na matičnem odboru popravili tako, da sedaj predvideva dvoodstotno izredno uskladitev pokojnin v decembru, in sicer ne glede na gospodarsko rast preteklega leta.