Sončni mrk Dobra karma

5. junij 2020: začetek sezone mrkov! Kaj to ...

elon musk Svet24.si

Elon Musk pozval k 'razbitju' Bezosovega Amazona

marko-perkovic-thompson_pl6 Reporter.si

Hrvaški pevec Thompson bo lahko od Slovenije ...

koronavirus, covid-19, testiranje, test Svet24.si

Včeraj potrdili dve okužbi: v primeru ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Darja Gajšek Njena.si

Je Darjo Gajšek strah, da bi jo fotografirali v ...

Slovenija

Poslanci končno istega mnenja

Deli na:

Poslanci državnega zbora so danes formalno vložili zahtevo za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o arbitražnem sporazumu med Slovenijo in Hrvaško, ki ga je DZ ratificiral prejšnji ponedeljek. Pod zahtevo se je podpisalo 86 poslancev iz vseh poslanskih skupin.

Poslanci državnega zbora so danes formalno vložili zahtevo za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o arbitražnem sporazumu med Slovenijo in Hrvaško, ki ga je DZ ratificiral prejšnji ponedeljek. Pod zahtevo se je podpisalo 86 poslancev iz vseh poslanskih skupin.

Referendumsko vprašanje se bo glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi zakon o ratifikaciji arbitražnega sporazuma med vlado Republike Slovenije in vlado Republike Hrvaške, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 19. aprila 2010?"

DZ bo imel zdaj sedem dni časa, da o tej zahtevi odloča in določi datum izvedbe referenduma. Glede na prvomajske počitnice je najbolj verjetno, da bo DZ o zahtevi odločal ravno zadnji možni dan, torej v ponedeljek, 3. maja.

Pred tem se bo moralo o zahtevi izreči še matično delovno telo parlamenta, to je odbor za zunanjo politiko, ki pa se bo - glede na visoko podporo zahtevi med poslanci - najverjetneje sestal zgolj formalno pred plenarno sejo DZ, torej prav tako v ponedeljek. O tem bo sicer odločal kolegij predsednika DZ, ki pa za zdaj še ni sklican. Predsednik DZ Pavel Gantar je za 12. uro sicer napovedal novinarsko konferenco.

Glede na predlog odloka o razpisu referenduma bodo opravilni roki za izvedbo referenduma začeli teči 5. maja. Glasovanje na referendumu pa se bo izvedlo v nedeljo, 6. junija, saj mora do glasovanja preteči najmanj 30 dni. DZ bo o tem odločal z navadno večino, torej z večino navzočih poslancev. Le če bi želeli, da bi glasovanje na referendumu potekalo več kot 45 dni od dneva razpisa referenduma, bi morali za to odločati z dvotretjinsko večino, določa zakon o referendumu in ljudski iniciativi.

Zahtevo je davi formalno v DZ vložil sekretar poslanske skupine SD Miroslav Pretnar. Pod zahtevo se je podpisalo skupno 86 poslancev in poslank, manjkajo le Franco Juri (Zares), Anton Anderlič (LDS), Roberto Battelli (italijanska manjšina) ter Srečko Prijatelj (SNS).

Slednji se zahtevi ni mogel pridružiti, ker je trenutno v priporu. Juri in Anderlič pa sta za STA pojasnila, da se zahtevi nista priključila iz načelnih razlogov, saj bi moral po njunem mnenju o sporazumu odločati zgolj parlament.

"Svojo dolžnost sem opravil, ko sem glasoval v državnem zboru," je dejal Juri in dodal, da bi moral zahtevo predlagati tisti, ki sporazumu nasprotuje, torej opozicija. Podobno je za STA dejal tudi Anderlič, ki je spomnil, da je bilo tudi pri sprejemanju sporazuma "precej fig v žepu". "Nekateri, ki so najbolj glasni glede referenduma, niti niso želeli oddati glasu v parlamentu," je dejal Anderlič in s prstom pokazal na opozicijo, ki je razpravo o ratifikaciji sporazuma v DZ prejšnji teden obstruirala.

Sicer pa Juri in Anderlič referendumu ne nasprotujeta in se ga nameravata udeležiti. Poudarila sta tudi, da bosta sporazum podprla, tako kot pred tednom dni v DZ. Takrat je ratifikacijo sporazuma podprla le koalicija z glasovi 48 poslancev, medtem ko so poslanci opozicijskih SDS, SLS in SNS razpravo obstruirali, ker naj ne bi imeli na voljo dovolj časa za razpravo. Toda koalicijski poslanci so menili, da poslanci opozicije niso želeli glasovati "proti tako dobremu sporazumu".

Koalicija sicer meni, da sporazum pomeni korak k dokončni rešitvi spora o meji med državama in da je v skladu s slovenskimi nacionalnimi interesi. V opoziciji pa menijo, da je sporazum škodljiv za Slovenijo in da ji bo odvzel stik z odprtim morjem.

Dokončno sodbo glede referenduma bo zdaj dalo ljudstvo. "Sodba" bo za slovensko politiko obvezujoča; če bo večina državljanov na referendumu glasovala za ratifikacijo sporazuma, bo ta začel veljati in lahko se bodo začele priprave na arbitražo. V nasprotnem primeru pa bo sporazum zavrnjen, DZ pa enakega zakona - torej sporazuma - ne bo smel sprejeti še najmanj dve leti od referenduma. V tem primeru bo poskus arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško, ki naj bi jo določil sporazum, propadel, državi pa se bosta znašli pred novim vakuumom glede iskanja rešitve tega vprašanja, ki ju obremenjuje že vse od neodvisnosti leta 1991.

loading...
Loading...