1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS, SLS in SNS za izredno sejo DZ o gradbenih poslih Jankovićev

Deli na:
SDS, SLS in SNS za izredno sejo DZ o gradbenih poslih Jankovićev

Foto: Arhiv Reporterja

Poslanci SDS, SLS in SNS so v DZ vložili zahtevo za sklic izredne seje, na kateri bi obravnavali poročilo komisije, ki preiskuje gradbene posle v Ljubljani. V SDS računajo, da na kolegiju predsednika DZ, kjer morajo sklic izredne seje podpreti vodje poslanskih skupin, ki v DZ predstavljajo dve tretjini poslancev, s sklicem ne bo težav.

Po prepričanju vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka morajo stranke sklic izredne seje podpreti, prav tako sklepe, ki jih predlagajo, "če so res zavezane razčiščevanju klientelnih ravnanj". "Iz nekih drugih razlogov obravnave tega poročila ni mogoče zavrniti," je dejal.

Po mnenju podpisnikov zahteve je razprava nujna, ker se koruptivna in kazniva poskušajo prikazati kot normalna in običajna. "Razprava bo prinesla razjasnitve o ustreznosti ali neustreznosti trenutnih zakonskih ureditev," poudarjajo podpisniki zahteve.
 
Kot so zapisali, poročilo preiskovalne komisije dokazuje zlorabo javnih pooblastil z uporabo instituta upravičenih lastnikov v davčnih oazah in problem izogibanja davčnim obveznostim v Sloveniji. Prav tako so v poročilu utemeljeni sumi zlorabe javnih pooblastil v povezavi s spremembami prostorskih aktov občin.
 
Po njihovih navedbah poročilo dokazuje tudi slabo koordinacijo organov pregona, davčnega nadzora in nadzora preprečevanja pranja denarja ter razkriva t.i. politično-gospodarsko elito, ki meni, "da družbi, v kateri živijo, ni potrebno prispevati davčnih obveznosti, od nje pa pričakujejo celoten servis, vključno z gospodarskimi subvencijami države".
 
Poslanci SDS, SLS in SNS opozarjajo, da problem skritih dejanskih lastnikov ni samo ekonomski problem davčnih prihodkov države, ampak se preko tega instituta že vpliva na politične razmere v Sloveniji. Fizične ali pravne osebe, ki imajo podatke o pravih lastnikih gospodarskih družb v davčnih oazah, imajo nad njimi vpliv, kar vnaprej onemogoča delovanje neodvisne, transparentne politike, ugotavljajo.
 
Preiskovalna komisija DZ o gradbenih poslih v Ljubljani, ki jo vodi poslanka SDS Alenka Jeraj, je v torek sprejela končno poročilo. V njem je tudi sklep, da ugotovitve izkazujejo utemeljen sum, da so bili zaradi uporabe javnih pooblastil ljubljanskega župana Zorana Jankovića člani njegove družine uspešni pri spremembi namembnosti in s tem povečanjem vrednosti nekaterih zemljišč, je v zvezi s tem ob predstavitvi poročila dejal Franc Pukšič (SLS). Ni pa poročila obravnaval DZ, ker je za to zmanjkalo časa.