dakota johnson Dobra karma

Ganljivo priznanje slavne igralke: na terapijah ...

princ charles, meghan markle, princ harry Svet24.si

FOTO: Harry in Meghan pokazala Archieja, princ ...

Zmago Jelinčič, Monika Jelinčič Reporter.si

Bivši sosed o Zmagu Jelinčiču: Nekoč je ...

igor zorčič Svet24.si

Poslanci še ne bodo odločali o Zorčičevi ...

DOG342X7R5156 Necenzurirano

Kako je Janša uredil cepivo za zdravnika blizu ...

polona-kranjc Njena.si

Nova drama: Šokanten izbruh mirne Polone

FINAL_fullsize_klemenslakonja_04012021_1025 1 Njena.si

Slakonja delil redek posnetek sinov

Slovenija

Ponovitev nasilja? Pred DZ naj bi prišli Anica Bidar, Anis Ličina in vardisti z »lesenimi štili«, Aleš Hojs ima pripravljen vodni top

Deli na:
Ponovitev nasilja? Pred DZ naj bi prišli Anica Bidar, Anis Ličina in vardisti  z »lesenimi štili«, Aleš Hojs ima pripravljen vodni top

Nasilni protesti v Ljubljani. - Foto: Primož Lavre

Za danes je pred državnim zborom v Ljubljani napovedan protest pod geslom »Za svobodo, pravico in resnico«. Zaradi napovedane udeležbe varnostnikov Štajerske varde in razvpitega pobudnika nasilnega novembrskega protesta Anisa Ličine nekateri pričakujejo celo izgrede.

Glavna organizatorka protesta je nekdanja podpornica Andreja Šiška Anica Bidar s svojo iniciativo Maske dol. Bidrova zahteva odstop vseh vodilnih politikov na čelu z vlado Janeza Janše in predsednika Boruta Pahorja. Po odstopu bi bila sestavljena tehnična vlada, nad katero pa bi bdel protestni štab, v katerem bi bila tudi ona sama.

Bidarjeva je sporočila, da bodo varnostniki Štajerske varde protestnike pred policijo varovali s »telesi in lesenimi štili«. V videu, v katerem pojasni organizacijo protesta, Bidarjeva pravi: »Varnostniki ne bodo imeli teh štilov v rokah zato, da bi kogarkoli tepli. Mi bomo preprečili, da bi še kdorkoli tepel slovensko ljudstvo.« Pripadniki vard sicer zanikajo sodelovanje v protestu - vsaj organizirano naj se ga ne bi udeležili.

Bidarjeva od policije zahteva, da ne ovira protestnikov, ki bodo prišli na Trg republike pred državnim zborom: »V nasprotnem boste sokrivi, če se zgodi dogodek podoben 5. 11. 2020, ko ste zaprli trg in sprožili 'stampedo' v Ljubljani.« Če se to zgodi, policiji grozi, da bo kazensko odgovarjala.Bidarjevo in protest podpira Anis Ličina, ki se je »proslavil« s promocijo nasilnih protestov 5. novembra lani. Protestnemu shodu je svojo podporo obljubilo tudi državljansko gibanje Resni.ca Zorana Stevanovića, ki se je nedavno preobrazilo v politično stranko.

Opozicija se od protestov distancira. »Pozivam ljudi, naj se ne udeležijo za jutri napovedanih demonstracij v Ljubljani. Epidemiološke razmere so slabe, skrajne skupine, ki organizirajo proteste, pa namigujejo na možnost nasilja in nepotrebnih provokacij,« je na Twitterju zapisala predsednica SD Tanja Fajon.

Enako s protestom »zanikovalcev epidemije« nočejo nič imeti organizatorji petkovih protestov. »Zelo podobni situaciji smo bili namreč priča že 5. novembra 2020, kjer so se na vnaprej režiranih protestih zbrali posamezniki, ki so na protestih izvajali nasilje, ki naj bi upravičilo policijsko represijo. Eden izmed najbolj aktivnih promotorjev sredinega protesta pa je ravno Anis Ličina, ki je bil tudi med glavnimi pobudniki 5. 11. Druga pobudnica prihaja iz krogov slovenske varde.«

Policija je na protest pripravljena in notranji minister Aleš Hojs je napovedal, da bodo policisti po potrebi uporabili tudi vodni top.

Loading...