irena pan 1 Dobra karma

Znana novinarka verjame, da obstaja še veliko ...

fbf7bf9c1f2e307de371baa2df2af986 Svet24.si

Bogataša sta se izdajala za domorodca, da bi ...

jansa otroci urska insta Reporter.si

Kdo pri Janševih skrbi za otroka, ko Urška ...

avtomobil, krško, stopnišče Svet24.si

FOTO: Voznica zapeljala vzvratno in pristala na ...

3f82f867106de689e316b681d0587208 Necenzurirano

Počivalškov dobavitelj "golfov" ruši Janši ...

facial joga glava navzgor Odkrito.si

Štiri vaje obrazne joge

tjasa hrovat steklasa Njena.si

Slovenska pevka izgubila mamo, zanosila in ...

Slovenija

Ponovitev nasilja? Pred DZ naj bi prišli Anica Bidar, Anis Ličina in vardisti z »lesenimi štili«, Aleš Hojs ima pripravljen vodni top

Deli na:
Ponovitev nasilja? Pred DZ naj bi prišli Anica Bidar, Anis Ličina in vardisti  z »lesenimi štili«, Aleš Hojs ima pripravljen vodni top

Nasilni protesti v Ljubljani. - Foto: Primož Lavre

Za danes je pred državnim zborom v Ljubljani napovedan protest pod geslom »Za svobodo, pravico in resnico«. Zaradi napovedane udeležbe varnostnikov Štajerske varde in razvpitega pobudnika nasilnega novembrskega protesta Anisa Ličine nekateri pričakujejo celo izgrede.

Glavna organizatorka protesta je nekdanja podpornica Andreja Šiška Anica Bidar s svojo iniciativo Maske dol. Bidrova zahteva odstop vseh vodilnih politikov na čelu z vlado Janeza Janše in predsednika Boruta Pahorja. Po odstopu bi bila sestavljena tehnična vlada, nad katero pa bi bdel protestni štab, v katerem bi bila tudi ona sama.

Bidarjeva je sporočila, da bodo varnostniki Štajerske varde protestnike pred policijo varovali s »telesi in lesenimi štili«. V videu, v katerem pojasni organizacijo protesta, Bidarjeva pravi: »Varnostniki ne bodo imeli teh štilov v rokah zato, da bi kogarkoli tepli. Mi bomo preprečili, da bi še kdorkoli tepel slovensko ljudstvo.« Pripadniki vard sicer zanikajo sodelovanje v protestu - vsaj organizirano naj se ga ne bi udeležili.

Bidarjeva od policije zahteva, da ne ovira protestnikov, ki bodo prišli na Trg republike pred državnim zborom: »V nasprotnem boste sokrivi, če se zgodi dogodek podoben 5. 11. 2020, ko ste zaprli trg in sprožili 'stampedo' v Ljubljani.« Če se to zgodi, policiji grozi, da bo kazensko odgovarjala.Bidarjevo in protest podpira Anis Ličina, ki se je »proslavil« s promocijo nasilnih protestov 5. novembra lani. Protestnemu shodu je svojo podporo obljubilo tudi državljansko gibanje Resni.ca Zorana Stevanovića, ki se je nedavno preobrazilo v politično stranko.

Opozicija se od protestov distancira. »Pozivam ljudi, naj se ne udeležijo za jutri napovedanih demonstracij v Ljubljani. Epidemiološke razmere so slabe, skrajne skupine, ki organizirajo proteste, pa namigujejo na možnost nasilja in nepotrebnih provokacij,« je na Twitterju zapisala predsednica SD Tanja Fajon.

Enako s protestom »zanikovalcev epidemije« nočejo nič imeti organizatorji petkovih protestov. »Zelo podobni situaciji smo bili namreč priča že 5. novembra 2020, kjer so se na vnaprej režiranih protestih zbrali posamezniki, ki so na protestih izvajali nasilje, ki naj bi upravičilo policijsko represijo. Eden izmed najbolj aktivnih promotorjev sredinega protesta pa je ravno Anis Ličina, ki je bil tudi med glavnimi pobudniki 5. 11. Druga pobudnica prihaja iz krogov slovenske varde.«

Policija je na protest pripravljena in notranji minister Aleš Hojs je napovedal, da bodo policisti po potrebi uporabili tudi vodni top.

Loading...