osenar Odkrito.si

Kaj se dogaja z Nino Osenar? Pogrešamo jo že ...

jennifer lopez Svet24.si

Pri 49 je pokazala svoje nikoli bolj izklesano ...

zvezda Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 27. 5. do ...

taksi ljubljana Svet24.si

Poklical taksista in izkoristil njegovo ...

76D02321-A027-4E57-AED0-504B9FF1A92F Svet24.si

Ines Erbus: »To je moja droga«

ema lpd Njena.si

Prizadeta Ema v solzah razkrila svojo zgodbo

viljem julijan Njena.si

Slovenski pevec se je zavedno poslovil od sina

Slovenija

Pomladne temperature v februarju: namerili kar 20 stopinj Celzija

Deli na:
Pomladne temperature v februarju: namerili kar 20 stopinj Celzija

Foto: Bobo - Zaplate snega v zadnjih izdihljajih.

Čeprav je do koledarske pomladi še mesec dni, je ob visokih temperaturah v zraku že občutek, da smo zakorakali v pomlad. V nedeljo smo po podatkih Agencije RS za okolje zabeležili eno najbolj sončnih in najtoplejših februarskih nedelj. Izračuni večine svetovnih meteoroloških centrov kažejo na nadaljevanje nadpovprečno toplega obdobja.

Potem ko so v nedeljo v Ilirski Bistrici izmerili 20 stopinj Celzija, temperature po Sloveniji danes segajo do 18 stopinj. Ponoči se ozračje sicer ohladi pod ledišče, a se čez dan zaradi sonca precej ogreje. Zaradi območja visokega zračnega tlaka bo tako še nekaj dni.

"V tednu dni, ki je pred nami, še vedno pričakujemo nadpovprečno visoke temperature, vendar bodo postopoma za kakšno stopinjo ali dve nižje, kot so bile na primer včeraj ali danes, ko bodo marsikje čez dan presegle 15 stopinj Celzija. Razmeroma toplo in suho vreme se bo nadaljevalo do konca letošnjega februarja," je za STA povedal meteorolog Brane Gregorčič.

Letošnji februar je po njegovih besedah glede vremenskih značilnosti precej drugačen od lanskega, ko smo imeli pravo zimo s podpovprečnimi temperaturami in kar precej debelo snežno odejo. "Je bil pa lanski januar na nek način podoben letošnjemu februarju, torej topel in dokaj suh," je dodal.Napovedi za pomlad sicer niso zanesljive, izračuni večine svetovnih centrov pa kažejo na nadaljevanje nadpovprečno toplega obdobja, je še dejal Gregorčič.

Ker smo v območju, kjer so prodori hladnega zraka možni tudi marca in aprila, izjemoma celo v maju, možnost sneženja ostaja, ga je pa nemogoče napovedati za mesec ali dva vnaprej. "Nekaj let nazaj je snežilo 27. aprila, najbolj pozno sneženje pa smo zabeležili v drugi polovici maja - leta 1969.

Izjemno toplo je bilo tudi na današnji dan leta 1950, ko so na Vipavskem in Krasu namerili izjemno visoke temperature. V Ajdovščini se je ogrelo do 24 stopinj, na Kozini pa na 22 stopinj.

Loading...