pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Policisti napovedali protivladne demonstracije

Deli na:
Policisti napovedali protivladne demonstracije

Foto: Bobo

Svet Sindikata policistov Slovenije je danes soglasno sklenil, da bodo šli v protivladne demonstracije, je povedal predsednik sindikata Zoran Petrovič. Kdaj bodo demonstracije, še ni določeno, saj se želijo o tem dogovoriti s Policijskim sindikatom Slovenije. A pri demonstracijah bodo vztrajali tudi, če jim v sredo vlada popusti.

Petrovič je v današnji izjavi za medije pojasnil, da so sklepi sveta sindikata soglasni. "Absolutno zavračamo vsak poseg v plače in pravice zaposlenih v policiji," je dodal.

Demonstracije se bodo odvile v Ljubljani, termin pa bodo uskladili s Policijskim sindikatom Slovenije. Meni namreč, da morajo enotno nastopiti proti vladi, "kajti ti ukrepi bodo prizadeli člane obeh sindikatov, vse zaposlene v policiji in tem ukrepom ne bo nihče ušel".

"Zanesljivo bodo protesti ne glede na to, kaj se bo dogajalo v prihodnjih dneh," je glede sredinega nadaljevanja pogajanj med vlado in sindikati, na katerih se pričakuje, da bodo sindikati dobili nov vladni predlog varčevalnih ukrepov za prihodnje leto, dejal Petrovič.

"Gre za to, da so že tako zastavljeni ukrepi v osnovi ciljali proti določeni poklicni skupini. Vlada je bila gluha za vse argumente in vse številke, ki smo jih predstavili. Ko odpove takšen miren in socialen dialog, je čas, da pridemo na ulice in demonstriramo enotnost zaposlenih v policiji, da na naš račun več varčevanja ne bo," je dodal.

V predlogu varčevalnih ukrepov za prihodnje leto, ki ga je vlada sindikatom predstavila minuli teden, je poleg sedaj veljavnih varčevalnih ukrepov predvidena ukinitev dodatka za stalnost, znižanje dodatka za delovno dobo z 0,33 na 0,25 odstotka, znižanje povračila stroškov za prehrano s 3,64 na tri evre, pa tudi možnost skrajšanja tedenskega delovnika s 40 na 36 ur.


Petrovič je poudaril, da vlada s takšnimi ukrepi ruši varnostni sistem. Že od 1. septembra je policijske vrste po njegovih navedbah zapustilo 20 sodelavcev, samo v ponedeljek pa se je za takšno potezo odločilo še najmanj deset policistov, ki izpolnjujejo upokojitvene pogoje.

Letos je s policije odšlo že 192 policistov, pravi Petrovič in napoveduje, da bi se lahko v prihodnjih mesecih upokojilo še vsaj 250 policistov, medtem ko se od leta 2010 v policiji praktično ni zaposlovalo.

Od sredinih pogajanj z vlado pa Petrovič v prvi vrsti pričakuje, da bo umaknjen ukrep ukinitve dodatka za stalnost. Ta po njegovih besedah cilja na policiste kot največjo skupino poleg vojske, carine, pravosodnih policistov in gasilcev.

A tudi takšna poteza ga ne bi prepričala, da bi vsaj zamrznili protest. "Odprta imamo številna vprašanja. Posamezni ukrepi so takšni, ki neposredno in izključno prizadenejo zaposlene v policiji. Skozi te ukrepe bi policisti izgubili tudi do štiri plačne razrede," je dejal.

Poleg tega je policiste močno vznemirila tudi petkova odločitev predsednice odbora DZ za notranje zadeve Lilijane Kozlovič (SMC), ki je prekinila sejo, namenjeno razpravi o varčevalnih ukrepih v policiji. Po njenem mnenju se namreč predvideni ukrepi nanašajo na ves javni sektor, zato naj se partnerji najprej pogovorijo za pogajalsko mizo.

Po Petrovičevem mnenju je ta poteza nedemokratična, Kozlovičevi pa je po koncu seje dejal, "naj si posledice takšnega ravnanja pripiše sebi".