Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Policijska košarica Štruklju: Protest bo privedel do ukrepov, ki najbolj prizadenejo policiste

Deli na:
Policijska košarica Štruklju: Protest bo privedel do ukrepov, ki najbolj prizadenejo policiste

Foto: Bobo

Sindikat policistov Slovenije ne bo sodeloval na sredinem protestnem shodu sindikatov javnega sektorja. Se pa skupaj s Policijskim sindikatom Slovenije pripravljajo na morebitno stavko policistov, ki jo bodo po besedah predsednika sindikata Zorana Petroviča izvedli nekoliko drugače kot doslej in bo naperjena neposredno proti vladi.

Člani Sindikata policistov Slovenije (SPS) so namreč zelo jasno izrazili stališče, da se protestov ne udeležijo, takšno odločitev je soglasno sprejel tudi svet sindikata, je za STA pojasnil Petrovič. Glede na izkušnje iz preteklih let bo namreč protest znova pripeljal do linearnih ukrepov, ki pa vedno najbolj prizadenejo policiste. "V takšnem protestu ne bomo sodelovali," poudarja Petrovič.

Kot dodaja, je javni sektor bolj kompleksen, kot je videti na prvi pogled. Policistom, gasilcem in medicinskim sestram se konstantno znižuje plače in slabša pogoje za delo. Enoten plačni sistem je namreč zastavljen tako, da vladi v uveljavljanju dogovora s sindikati omogoča uravnilovko in linearne ukrepe. Če pride do uveljavitve teh ukrepov, ima sindikat policistov zelo malo možnosti, da nanje vpliva. "Ne moremo biti ves čas prepuščeni interesom večjih poklicnih skupin," še pravi Petrovič.

Napoveduje, da bodo šli policisti v konflikt z vlado, ki se ne bo nehal, dokler se plačni sistem ne bo spremenil. Po njegovem mnenju morajo iti spremembe plačnega sistema v smeri, da vsak proračunski uporabnik za denar, ki ga ima, odgovarja sam. Kolektivne krivde namreč po njegovih besedah ne more biti. "Računa za neučinkovit sistem delovanja javnega sektorja zaposleni v policiji ne mislimo plačati," poudarja.

Prepričan je namreč, da se v preteklosti znotraj javnega sektorja ni naredilo reda. Tako je bilo denimo v letu dni v javnem sektorju okrog 1000 novih zaposlitev, medtem ko se je število zaposlenih v policiji zmanjšalo za 200.



Ob tem poudarja, da v SPS ne želijo nikomur škodovati, ne želijo pa, da se posega v njihove pravice. Čeprav se ne nameravajo udeležiti protestov, pa so podprli skupen predlog vseh sindikatov, ki so vladi predlagali, da se umaknejo vsi posegi v plače, del varčevalnih ukrepov pa prenese v leto 2015.

Predsednik SPS je še napovedal, da bodo skupaj s Policijskim sindikatom Slovenije izvedli vse ukrepe, vključno s stavko, za zavarovanje pravic zaposlenih v policiji. Kot pravi, so organizacijsko že pripravljeni, v prihodnji dneh bodo oblikovali tudi stavkovni odbor.

Izvedba stavke je odvisna od današnjih pogajanj sindikatov z vlado in nadaljnjih korakov vlade, še pravi Petrovič, ki dodaja, da bo imela njihova stavka drugačno vsebino, kot smo je vajeni iz preteklosti. "Mi bomo zelo disciplinirano pokazali, kako je to, ko pridejo policisti na ulice," je še dejal Petrovič in napovedal, da bo morebitna stavka naperjena neposredno proti vladi in ne bo prizadela državljanov. Kako natančno bodo to izvedli, pa ni želel izdati.

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je sicer na današnji novinarski konferenci glede odločitve sindikata policistov dejal, da njihovo logiko težko razume, saj nobeden izmed sindikatov nima specifičnih zahtev in vladni ukrepi zadevajo vse zaposlene v javnem sektorju.