Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vizjak pred demonstracijami opozarja na posledice blokade reform

Deli na:
Vizjak pred demonstracijami opozarja na posledice blokade reform

Foto: Bobo

Demonstracije same po sebi ne bodo rešile ničesar, so pa lahko opozorilo sindikatov, ki ga bomo v vladi vzeli zelo resno, je dan pred napovedanimi demonstracijami dejal minister za delo Andrej Vizjak. Sindikate je ob tem pozval k nadaljevanju konstruktivnega dialoga in opozoril pred posledicami, ki bi jih prinesla blokada vladnih reform

Vizjak je danes ob robu podpisa pogodbe med podjetjem Iskra Zaščite in nemškim koncernom Weidmüller dejal, da so za izhod iz krize nujne reforme, ki so bile v največji možni meri usklajene s socialnimi partnerji. Poudaril je, da si vlada prizadeva za sprejetje ukrepov za izhod iz krize, žal pa so trenutno nekateri pomembni ukrepi blokirani.

Po mnenju ministra je treba v Sloveniji najprej sanirati bančni sistem, da bo ta ponovno začel financirati gospodarstvo, prav tako pa je treba izboljšati sistem upravljanja z državnim premoženjem. "Vse to pa se zaradi trenutnega kaosa ne more zgoditi," je poudaril Vizjak.

Blokada vladnih reform bi po njegovem mnenju preprečila napredek Slovenije. "Če se bo zgodila blokada, bodo te rešitve ponovno na mizi, le da bodo bolj boleče," je opozoril. Prepričan pa je, da izhod iz krize ni mogoč brez nepriljubljenih ukrepov, zato je nejevolja ljudi po njegovem mnenju več kot logična.



"Demonstracije so sicer del širšega projekta sindikatov v Evropi, kje so demonstracije potekale v sredo. Čudno bi bilo, če bi Evropa demonstrirala, Slovenija pa ne," je ocenil minister. Izpostavil je, da vsi, ki bodo demonstrirali proti varčevanju, sicer nimajo "alternativnih scenarijev, ki bi bili izvedljivi in realni".

Tri sindikalne centrale, študenti in upokojenci v okviru vseevropskih demonstracij v soboto v Ljubljani namreč pripravljajo množične demonstracije proti načinu reševanja krize. Prepričani so, da politika varčevanja države ne bo popeljala v boljše čase, temveč bo položaj še zaostrila. Na protestih pričakujejo na tisoče ljudi.