Revija Reporter
Slovenija

Policisti z neprimerno opremo v snegu

STA

29. apr. 2016 4:00 Osveženo: 16:36 / 08. 3. 2024

Deli na:

Policisti so Sindikat policistov Slovenije včeraj obvestili, da nimajo vozil in ustreznih zimskih pnevmatik. Kljub temu so v času močnega sneženja v sredo opravili svoje delo, a z večjo previdnostjo, navaja sindikat. Na policiji pa so za STA zagotovili, da za delo na terenu v takih razmerah razporejajo ustrezno opremljena vozila.

Policisti po navajanju sindikata niso sledili navodilom vodij na višjih ravneh, da izrekajo globe za zimsko opremo, saj tudi sami nimajo primerne opreme.

Na policiji so za STA pojasnili, da policisti niso dobili posebnih navodil glede ukrepanja v povezavi z zimsko opremo. Tudi sicer jih pri izrekanju glob omejuje samo zakon, saj se za izrek globe odločijo glede na okoliščine, v katerih je bil prekršek storjen, in glede na zakonske obveznosti, ki izhajajo iz tega, so dodali.

Za delo na terenu v takih razmerah razporejajo vozila, ki imajo pogon na vsa štiri kolesa, vozila z zimskimi pnevmatikami in vozila, ki imajo ob letnih pnevmatikah verige. "Ne glede na to, da je del službenih vozil imel že nameščene letne pnevmatike, večjih težav s prerazporejanjem vozil nismo beležili," so navedli.

Na policiji ne razpolagajo s podatki o številu kaznovanih voznikov, saj podatki še niso vnešeni. Prav tako ne vodijo posebej podatkov o številu prometnih nesreč, ki so se zgodile zaradi neupoštevanja določil o uporabi zimske opreme.

Po podatkih o vseh prometnih nesrečah v preteklih 24 urah, ki ga je policija objavila zjutraj, pa izhaja, da je bilo obravnavanih skupno 114 prometnih nesreč. V 100 prometnih nesrečah je nastala gmotna škoda, v 13 nesrečah so se udeleženci lahko poškodovali, v eni pa huje.

Približno polovica prometnih nesreč z materialno škodo se je po oceni policije zgodila v času snežnih razmer, poleg teh pa so nesrečam botrovale tudi neprilagojena hitrostjo, prekratka varnostna razdalja in nepravilna stran oz. smer vožnje.

Za konec aprila nenavadno obilno sneženje, ki ga je prinesla sreda in se je nadaljevalo tudi v noč, je povzročilo nevšečnosti po večini države. Sneg je presenetil voznike, še posebej na štajerski avtocesti.