sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

damjan-žugelj Necenzurirano

Glavnega akterja afere slovenski Watergate bodo ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Za premierja je napoved stavke policistov neprimerna in v nepravem času

Deli na:
Za premierja je napoved stavke policistov neprimerna in v nepravem času

Foto: Bobo

Premier Miro Cerar je ob robu včerajšnje konference SMC ocenil, da je napoved stavke policistov, ki jo je za 18. november napovedal Sindikat policistov Slovenije, "nekoliko neprimerna". Dejal je namreč, da je njegova vlada "prva po dolgem času pokazala polno razumevanje za težave policije" in je zanjo predvidela tudi dodatna sredstva.

Napoved stavke je po besedah premiera prišla tudi ob nepravem času, ko se policisti "že tedne in tedne izkazujejo z izjemnim delom z begunci", za kar jih je včeraj znova pohvalil.

Če se bodo policisti kljub temu odločili stavkati, je to po besedah Cerarja njihova odločitev, "javnost in vsi pa naj presodijo, ali je prava". Spomnil je tudi, da mora delo policistov v primeru stavke teči naprej, kar po njegovih besedah vedo tudi policisti sami.

Spregovoril je o petkovem srečanju z madžarskim premierom Viktorjem Orbanom. Povedal je, da je pogovor tekel o madžarski narodni manjšini v Sloveniji in slovenski narodni manjšini na Madžarskem, gospodarskem sodelovanju in begunski problematiki. Glede slednje je dejal, da o "tehničnih sredstvih" za varovanje meje z Orbanom nista veliko govorila, sta se pa pogovarjala o tem, kako bo EU morala ravnati na svojih zunanjih in drugih mejah.

V zvezi z gospodarskim sodelovanjem pa je Cerar Orbana in njegovo vlado v začetku prihodnjega leta povabil na skupno sejo obeh vlad, na kateri "se bomo skušali dogovoriti za konkurente projekte nadaljnjega ali pa novega sodelovanja".

Orbanu se je Cerar v petek tudi zahvalil za že izkazano pomoč pri reševanju begunske krize, Orban pa mu je ponudil dodatno pomoč, če jo bo Slovenija potrebovala.

Glede begunske problematike je Cerar tudi povedal, da bo v Sloveniji v tednu ali dveh vsaj 400 tujih policistov. "To pa je tisto, za kar si zavzemamo, da pokažemo Evropi, to je, da je slovensko-madžarska meja takšna vrednota, da jo moramo varovati skupaj," je dejal.

Petkovega dogovora vlade s sindikati javnega sektorja je Cerar vesel. Kot pravi, je to korak v smer, ki jo vseskozi zagovarjajo, to je, da se "moramo znati sporazumevati s socialnimi partnerji". "Je pa res, da v to na obeh straneh vlagamo velike napore in da gre za zelo naporen proces," je dejal. Dodal je, da se bodo lahko v vladi zdaj posvetili resničnim problemom in se ukvarjali z razvojem države.

Konferenca SMC v Ljubljani je bila sicer po besedah Cerarja predvsem delovno srečanje vodstva stranke z njeno lokalno mrežo, na katerem so skušali ocenili delo v stranki, dogovarjali pa so se tudi, kako bi na medobčinski in regijski ravni čim bolj sodelovali pri izvajanju projektov, ki si jih je zadala SMC. "Srečanje je pokazalo, da se SMC razvija in da deluje dobro, čeprav potrebujemo še veliko usklajevanja, ker smo še vedno stranka v razvoju," je dejal.

Odzivi s terena na delo vlade in poslanske skupine so po njegovih besedah pozitivni. "Včasih se nam zgodi, da je premalo pretočnosti informacij, kar pa moramo izboljšati," je dodal.