sasa lendero 2 Dobra karma

Svojemu nekdanjemu možu je Saša Lendero dala še...

sova, pgd idrija Svet24.si

FOTO: Več dni ujeta na podstrešju, na pomoč ...

marjan sarec pl1 Reporter.si

Šarec o propadu nezaupnice: Očitno so ...

Tonin - montaza Svet24.si

Tonin postavljen na laž, škarpa ob bazenu je ...

2021-03-04 15.18.14 Necenzurirano

Die Presse o "slovenskem bolniku": v Bruslju ...

zlatan-ibrahimović Odkrito.si

Zaradi Sanrema in Ibrahimovića je Balkan na nogah

Elçin Afacan Njena.si

Ko potrka Ljubezen: Melek odsotna, ker je zbolela ...

Slovenija

Policija pri vnosu angleške različice koronavirusa za zdaj ni odkrila kaznivega dejanja

Deli na:
Policija pri vnosu angleške različice koronavirusa za zdaj ni odkrila kaznivega dejanja

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Kranjski policisti v preiskavi vnosa angleške različice koronovirusa do zdaj niso ugotovili znakov uradno pregonljivih kaznivih dejanj. Tujec s potrjeno okužbo po dozdajšnjih ugotovitvah v Sloveniji ni bil v stiku z nikomer. Policisti pa so italijanskim varnostnim organom takoj posredovali podatke o vozniku, s katerim se je pripeljal so Slovenije.

Angleški sev koronavirusa, ki je bolj nalezljiv, so doslej odkrili že v večini članic EU, v soboto pa so ga prvič zaznali tudi v Sloveniji. Okužba z njim so potrdili pri državljanu Kosova z začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki je pojasnil, da je v Slovenijo prišel v soboto iz Belgije, kjer je delal za eno od slovenskih podjetij, ki ima sedež v Kranju, je v nedeljo popoldan sporočil premier Janez Janša.

S Policijske uprave (PU) Kranj so danes sporočili, da so tujca v Belgiji napotili na testiranje, po katerem so mu izdali dve potrdili pristojne belgijske organizacije. Na prvem potrdilu je bil zabeležen podatek, da je test negativen. Dan kasneje pa je bilo izdano še novo potrdilo, da gre pri prejšnjem za pomoto in da je test pozitiven. Obe potrdili je izdala ista organizacija in sta pristni.

Na kakšen način in ali je bil tujec seznanjen z drugim potrdilom, policija še preverja. Državljan Kosova se je nato 23. januarja prek Slovenije vračal nazaj na Kosovo. Policisti so ga izsledili v Kranju, kjer je v okviru tranzita sam čakal na nadaljnji prevoz. "Do sedaj ni bilo ugotovljeno, da bi bil tujec po pozitivnem rezultatu v Sloveniji s kom v stiku, so pa policisti italijanskim varnostnim organom takoj posredovali podatke o vozniku, s katerim se je tujec pripeljal do Slovenije," so zapisali v sporočilu za javnost.Državljana Kosova, ki ima v Sloveniji urejen status tujca, so nato takoj ustrezno namestili v karanteno. Policisti določene podatke še zbirajo, nadaljnje ukrepe pa bodo izvedli, če bodo ugotovili nove okoliščine.

Kot so še navedli na PU Kranj, so policisti v torek obravnavali poskus izmikanja odreditvi karantene. Dopoldne so v Slovenijo s pretečenim potrdilom o negativnem testu (več kot 48 ur oziroma 10 dni) poskušali vstopiti trije državljani Kosova z urejenim statusom v Sloveniji. Ker niso izpolnjevali pogojev za vstop brez odreditve karantene, so se prostovoljno vrnili nazaj v Republiko Avstrijo, pri čemer pa je eden od njih že dve uri kasneje, tokrat z avtobusom, ponovno poskušal vstopiti v Slovenijo. Policisti so ga zaznali in mu odredili karanteno.

Slovenski policisti so sicer januarja na mejnih prehodih odkrili večje število ponarejenih potrdil o izvedbi testov na novi koronavirus po metodi PCR iz Bosne in Hercegovine ter Srbije. Prav tako so s ponarejenimi potrdili odkrili nekaj državljanov Slovenije, ki so se iz tujine vračali domov. Policisti opozarjajo, da je ponarejanje listin kaznivo dejanje, za katero je po kazenskem zakoniku zagrožena zaporna kazen do treh let.

Loading...