Revija Reporter
Slovenija

Tujci na meji: to so policisti iz tujine, ki pred migranti varujejo južno mejo

Gašper Petovar
828

30. maj. 2021 20:00

Deli na:

Tuji policisti sami ne smejo na patruljo. Vedno morajo biti v paru s slovenskim policistom ali policistko.

Primož Lavre

Slovenski policisti so dobili pomoč pri nadzoru južne meje. Deset Poljakov, pet Estoncev in šest Litovcev se je pridružilo slovenskim policistom. Tuji policisti seveda ne smejo sami paradirati ob meji. Vedno mora biti zraven slovenski policist in eni taki mešani patrulji smo se pridružili tudi mi.

Estonski policist je za Reporter pojasnil marsikaj. Med drugim smo izvedeli, da je v dobrih desetih dnevih sodeloval pri prijetju več ilegalcev, kot so jih v Estoniji prijeli od leta 2018.



Razkrivamo na kak način so bili policisti, ki bodo nekaj tednov pomagali slovenskim kolegom izbrani. So se sami javili ali so enostavno morali iti?

V novem Reporterju pa povemo tudi zakaj pričakujejo Estonci povečano število ilegalcev v času evropskega prvenstva v nogometu in kaj ima pri tem EU?

Od Estonca pa smo izvedeli tudi zakaj je prepričan, da bi morali biti na naši južni meji ves čas prisotni tuji policisti.

Med sprehodom ob Kolpi, kjer sta s slovensko kolegico kljub družbi bila na preži ves čas, pa nam je Peter Maran razkril še kako podobnost med Estonijo in Slovenijo nad katero je navdušen. »Plače so skoraj iste, cene tudi. Oboji imamo evro. Zato res ne čutim neke velike razlike, če bi po službi namesto v hotel odšel k soprogi in otroku, bi se mi res zdelo kot da sem samo v drugem estonskem mestu. Tudi hrana je podobna kot pri nas. Morda je tu nekoliko več jagnjetine in puranjega mesa. Pri nas pojemo več piščančjega in svinjine,« ob tem ga slovenska kolegica opomni, da bi v Velenju brez dvoma jedel več svinjine kot jagnjetine, ki je značilna za Belo krajino.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24