Revija Reporter
Slovenija

(PODKAST) Anže Logar - Janšev satelit, trojanski konj SDS ali politik, ki bo upokojil Janšo? Dejan Steinbuch in Silvester Šurla v novi epizodi

Reporter
1 204

16. okt. 2024 18:00

Deli na:

O fenomenu Logar Dejan Steinbuch in Silvester Šurla

Sašo Radej

Anže Logar v politiki ni nepopisan list. Leta nazaj je kot perspektiven opozicijski poslanec SDS deloval kot nekakšen Janšev klon, s predsedniškimi volitvami pa je prišla nova podoba – mlajša verzija Boruta Pahorja na steroidih.

V novi epizodi Reporterjevega podkasta o fenomenu Logar, o njegovem izstopu iz SDS in napovedi ustanovitve nove politične stranke debatirata odgovorni urednik Silvester Šurla in kolumnist Dejan Steinbuch.

Koliko političnega kapitala je Logarju že skopnelo od predsedniških volitev, ali je zamudil svoj zgodovinski trenutek, hkrati pa stranko ustanavlja prezgodaj?

V zadnji kolumni v Reporterju je Steinbuch Logarjev izstop iz SDS pospremil s priliko iz Nove zaveze o izgubljenem sinu. Kristjani vemo, kako se ta svetopisemska zgodba konča – na koncu se izgubljeni sin skesano vrne k svojemu očetu...

Anže Logar veliko govori, a malo pove. Zakaj se je odločil izstopiti iz SDS ravno zdaj?

Zakaj za Janšo projekt Logar predstavlja win-win situacijo: če mu uspe, bo njegov zlati prinašalec, če mu ne, se bo znebil konkurenta.

Je vse skupaj le predstava za javnost, sta Janša in Logar dogovorjena ali ne?

    APPLE PODCASTS

    SPOTIFY

    YOUTUBE

Do kje lahko seže nova Logarjeva stranka, ki ji agencije zdaj merijo okoli 8-odstotno podporo?  Da Logarjeva stranka dobi več od SDS, je misija nemogoče. Janša, kar so pokazale zadnje evropske volitve, ima za sabo široko in zvesto volilno bazo.

Zakaj Logar zavrača predvolilno koalicijo z NSI in SLS in kakšen bi lahko bil njegov prispevek k veliki povolilni koaliciji?

Je možna koalicija v kateri bi bila SDS v manjšini? Kdo bi bil v tem primeru mandatar? Bi bil možen t. i. latvijski model, da bi najmanjša stranka v koaliciji dobil mandatarja, o čemer je pred leti sanjal Matej Tonin?

Kaj pomeni Logarjeva stranka za NSI? Krščanski demokrati javno sicer pozdravljajo novega političnega igralca, a hkrati jih je strah, da jim pobere glasove in tako ponovno izpadejo iz parlamenta.

Zakaj Logar ni drugi Virant in tudi njegova stranka ne bo Državljanska lista 2.0?

Virantov tast Miha Brejc je pred časom dejal, da sta Logar in Virant kot dan in noč. Da je imel Virant hrbtenico, Logar pa nima poguma…

Vabljeni k ogledu nove epizode Reporterjevega podkasta o politiki!