palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pobudniki zadovoljni z odločitvijo ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih osnovnih šol

Deli na:
Pobudniki zadovoljni z odločitvijo ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih osnovnih šol

Foto: Bobo

V Zavodu sv. Stanislava, v okviru katerega deluje zasebna Osnovna šola Alojzija Šuštarja, so z odločitvijo ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih osnovnih šol zadovoljni. Kot je za STA povedal v. d. direktorja Gregor Celestina, so se zaradi nižjega financiranja čutili ves čas prikrajšane. Zadovoljen je tudi pobudnik Anton Kokalj.

Osnovna šola Alojzija Šuštarja namreč izvaja javni program, kljub temu pa morajo po besedah Celestine starši za šolanje otrok v njej doplačevati, saj država šolo financira le v višini 85 odstotkov.

Po besedah Celestine so se tako čutili prikrajšane tudi starši. Plačujejo namreč davke enako kot vsi ostali, kljub temu pa so morali za šolanje otrok v osnovni šoli doplačevati, je dejal Celestina.

Pobudniki za ustavno presojo omenjene ureditve so bili poleg Zavoda sv. Stanislava tudi nekateri starši.

Ena od njih sta Bernarda in Anton Kokalj. Slednji je z odločitvijo ustavnega sodišča zadovoljen. Prepričan je namreč, da je z določbo, ki je bila prepoznana kot neustavna, evidentno kršena ustavna pravica. "Gre namreč za financiranje obveznega programa, ki ga predpisuje država, in ne nadstandardnega programa, ki ga izvajajo zasebne šole," je dejal.

Sicer pa je sam zaradi sedanjega načina financiranja zasebnih osnovnih šol za svojega otroka mesečno doplačeval okoli 60 evrov, je pojasnil za STA.

Ustavno sodišče je namreč odločilo, da je različno financiranje osnovnošolskih programov javnih in zasebnih šol neustavno. Tako je zakonodajalcu naložilo, naj v enem letu spremeni določbo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, po kateri zasebni šoli za izvajanje javno veljavnega osnovnošolskega programa pripada zgolj 85 odstotkov sredstev, ki jih prejemajo javne šole.