Revija Reporter
Slovenija

Poblaznelo streljanje v Mariboru: strelec bo moral kmalu za rešetke!

STA
746

24. maj. 2021 10:02 Osveženo: 10:06 / 24. 5. 2021

Deli na:

Matjaž Ferlič

Gabrijel Toplak

Matjaž Ferlič, ki je pred štirimi leti med vožnjo v Mariboru streljal in zadel 37-letnega Bistričana v drugem avtomobilu, ob tem pa ogrožal še druge udeležence v prometu, je po poročanju današnje izdaje časnika Večer v pričakovanju vabila na prestajanje kazni, saj je sodba zanj po tretjem krogu sojenja zdaj vendarle postala pravnomočna.

Da je Ferlič kriv poskusa uboja, je bilo odločeno že zdavnaj, zapora pa ga je rešila nerodnost v odločbi višjih sodnikov, ki so zapisali, da se mu kazen osmih let zapora določi namesto izreče, in sodba zaradi tega ni postala izvršljiva, navaja Večer.

Ferlič je bil najprej jeseni 2018 na mariborskem sodišču spoznan za krivega poskusa umora in povzročitve splošne nevarnosti ter obsojen na enotno kazen enajst let zapora. Na sodbo se je pritožil, višji sodniki pa so se strinjali z njegovo obrambo in sprva zatrjevani očitek poskusa umora spremenili v poskus uboja ter Ferliča za to dejanje obsodili na osem let zapora.

Drugi del sodbe, ki se je nanašal na povzročitev splošne nevarnosti, pa je senat višjega sodišča razveljavil in zadevo vrnil v ponovno odločanje. Na novem sojenju je bil Ferlič za to kaznivo dejanje obsojen na deset mesecev zapora, nakar mu je sodišče to kazen združilo z obsodbo za poskus uboja in izreklo enotno kazen osem let in osem mesecev zapora.

Ferličeva obramba se je tudi zoper to sodbo pritožila, višji sodniki pa so jo razveljavili, ker je sodišče po tem, ko je obtoženi že priznal povzročitev splošne nevarnosti, spremenilo opis očitanega dejanja.

Tretji krog sojenja se je sklenil junija lani, ko je bil Ferlič zaradi povzročitve splošne nevarnosti ponovno obsojen na deset mesecev zapora oziroma skupaj s poskusom uboja na enotno kazen osem let in osem mesecev zapora.

Ferlič se je na sodbo pritožil, prav tako tožilstvo, višji sodniki pa na pritožbeni seji, ki so jo izpeljali v aprilu, po pisanju Večera niso ugodili nobeni strani, ampak so potrdili prvostopenjsko sodbo. To zdaj pomeni, da se mora Ferlič, ki je bil v priporu več kot dve leti in pol, za dobrih šest let vrniti za zapahe, še piše časnik.