hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Smola Žana Kranjeca: zmaga mu je ušla za 12 stotink

Deli na:
Smola Žana Kranjeca: zmaga mu je ušla za 12 stotink

Foto: Profimedia

Žan Kranjec je v novi sezoni svetovnega pokala v alpskem smučanju dočakal prve stopničke. Osemindvajsetletni tekmovalec iz Bukovice pri Vodicah je po vodstvu na prvi progi v finalu veleslaloma v Santa Caterini osvojil drugo mesto. Druge zmage v svetovnem pokalu se je veselil Hrvat Filip Zubčić, ki je bil v drugo hitrejši od Slovenca.

Kranjec je bil zadnji na startu finalne vožnje ter je moral ubraniti 69 stotink naskoka pred vodilnim Hrvatom. A slovenski veleslalomski as na drugi progi ni bil tako prepričljiv, da bi osvojil svojo še tretjo zmago v svetovnem pokalu.

Kranjec je slovenskemu moškemu smučanju privozil jubilejne stote stopničke na tekmah svetovnega pokala.

Na startu prve vožnje je bil tudi Štefan Hadalin, ki pa je odstopil.

Naslednji veleslalom bo na sporedu že v nedeljo, prav tako na na progi Deborah Compagnoni v Santa Caterini, ko bo Kranjec znova v boju za stopničke.

Zadnja Slovenka z zmago v Valfurvi v Italiji je Tina Maze, ki je zmagala 8. januarja 2005 v veleslalomu.

Tudi zdajšnja tiskovna predstavnica slovenskih alpskih disciplin Špela Pretnar je bila zelo uspešna na tem prizorišču, saj je 12. februarja 2000 zmagala na slalomski tekmi za svetovni pokal.

Drugo mesto Kranja v Santa Caterini je daleč najboljši dosežek Slovenca v moški konkurenci na tem prizorišču ter najboljši dosežek v svetovnem pokalu. Na svetovnem prvenstvu leta 1985, ki je bilo v Bormiu in Santa Caterini je Bojan Križaj na slalomu osvojil peto mesto, moški veleslalom pa je postregel s sedmim mestom Roka Petroviča, osmim mestom Bojana Križaja in 11. mestom Jureta Franka.



Za nove slovenske stopničke v Santa Caterini je poskrbel tekmovalec, ki je že v minuli sezoni dokazal, da je enakovreden član klub elitne veleslalomske sedmerice. Minula sezona se sicer ni povsem odvila po njegovih načrtih oziroma vsaj njen odločilni del ne.

Zaradi novega koronavirusa sta odpadla zadnja dva veleslaloma, kar pa je pomenilo največje razočaranje prav za Kranjca, ki je ostal brez presežka in zaključne zabave.

Prav tako je bil na začetnih dveh tekmah nove sezone 2020/21 nekoliko zadržan, v Söldnu je bil sedmi, paralelni veleslalom v Lechu pa je končal brez izločilnih bojev na 25. mestu.

Z januarsko zmago v Adelbodnu si je prvič oblekel rdečo majico vodilnega veleslalomista, na koncu pa ostal celo brez stopničk v končnem seštevku discipline. Za štiri točke ga je v predčasnem finišu sezone v veleslalomskem seštevku prehitel Zubčić, ki je tudi tokrat držal škarje in platno za razvrstitev na prvem od dveh veleslalomom na progi imenovani po tamkajšnji sloviti domačinki Compagnonijevi.

Kranjec je na prvi progi s startno številko 5 prepričljivo prevzel vodstvo ter za skoraj pol sekunde prehitel zasledovalce. Prednost je imel lepo, drugouvrščeni Švicar Marco Odermatt je zaostajal 46 stotink. Zubčić je bil šesti.

A je v finalu Hrvat z drugim časom finalne vožnje, Kranjec je v finalu vpisal 11. čas, še četrtič v letu 2020 na veleslalomih stopil na zmagovalni oder. Pred Santa Caterino je zmagal v Naebi (22. februarja), drugi pa je bil v Adelbodnu in Hinterstoderju. Zubčić je komaj tretji Hrvat z zmago v svetovnem pokalu po Kostelićih Janici (30) in Ivici (26).

Ob Zubčiću in Kranjcu, ki je na koncu zaostal 12 stotink sekunde, se je na najnižjo stopničko s tretjim mestom zavihtel Odermatt. Njegov zaostanek je znašal tri desetinke. Rojak Loic Meillard na četrtem mestu je zaostal 66 stotink sekunde.