nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Po plazu kritik bodo odvetniki znova odločali o višini vpisnine v imenik

Deli na:
Po plazu kritik bodo odvetniki znova odločali o višini vpisnine v imenik

Foto: Bobo

Odvetniki, ki se bodo zbrali na skupščini, bodo danes že drugič v mesecu in pol odločali o višini vpisnine v odvetniški imenik. Upravni odbor Odvetniške zbornice Slovenije je namreč po drastičnem zvišanju vpisnine sklical novo skupščino, sami pa predlagajo 3000 evrov vpisnine.

Skupščina zbornice je sredi aprila bistveno povišala vpisnine v odvetniški imenik, kar je pogoj za opravljanje tega poklica, in sicer z 2500 na 9000 evrov. Za predlog je glasovalo okoli 50 od zbranih 63 odvetnikov, čeprav so bili na skupščino vabljeni vsi slovenski odvetniki, teh je skoraj 1700.

Takšna odločitev je naletela na vrsto kritičnih odzivov. Hitro se je zganila tudi politika, NSi je pred prvomajskimi prazniki v DZ vložila novelo zakona o odvetništvu, po kateri bi se vpisnina omejila na višino povprečne bruto plače.

Vendar je vlada ocenila, da predlog novele ni skladen z ustavno opredelitvijo odvetništva kot samostojne in neodvisne službe. Vlada je zato sprejela dopolnila, s katerimi bi se določilo, da vpisnino v imenik odvetnikov določa statut odvetniške zbornice, torej zbornica sama. Statut zbornice sicer to že zdaj predvideva, statut pa sprejema skupščina zbornice.

Ob tem burnem dogajanju je reagirala tudi zbornica sama in za danes sklicala skupščino. Predlagala bo 3000 evrov vpisnine, kar pomeni le usklajevanje z inflacijo, so pojasnili. Tak predlog so imeli tudi na aprilski seji, vendar so jih povozili predlogi posameznih odvetnikov.