nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša se bo danes odzval na »iracionalne odločitve«

Deli na:
Janša se bo danes odzval na »iracionalne odločitve«

Foto: Primož Lavre

Potem ko je DL v sredo zapustila koalicijo in s funkcij odstopajo predsednik te stranke Gregor Virant ter ministra Janez Šušteršič in Senko Pličanič, se bo danes na politične razmere odzval predsednik vlade Janez Janša. Vlada se bo sicer sestala na svoji redni seji, popoldne pa bo o odhodu iz koalicije odločal še izvršni odbor stranke DeSUS.

DL je v uresničila svojo napoved in zapustila koalicijo, ker Janša ni prisluhnil njenemu pozivu, naj zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije odstopi ali pa vloži zaupnico v DZ. Danes bosta odstopno izjavo podala minister za finance Janez Šušteršič in minister za pravosodje ter javno upravo Senko Pličanič.

Premier Janša je še pred tem, ko je DL sporočila svojo odločitev, ob sredinem obisku vlade v notranjsko-kraški regiji napovedal, da bo odziv na morebitne "iracionalne odločitve" predstavil v četrtek.

Ob tem je povedal, da kljub nekaterim ultimatom, izrečenim v javnosti, ne on kot predsednik vlade ne SDS nista dobila od DL nobenega dopisa, predloga ali uradnega sporočila, "zato se nismo uradno imeli na kaj odzvati". Pojasnil je, da je poskušal na torkovem sestanku koalicijskim partnerjem "razložiti posledice, ki jih lahko povzroči daljša politična nestabilnost v tej državi zaradi tega, ker se ruši ta vlada in koalicija".

Že z odhodom DL imamo manjšinsko vlado, vendar ob tem odstop Janše zahtevajo tudi v DeSUS in SLS. SLS je pripravljena ostati v vladi do februarske seje DZ, medtem ko bo izvršni odbor DeSUS o odhodu iz koalicije odločal danes. Sklep, ki ga bodo pripravili, bo 5. februarja obravnaval svet te stranke.

Po Erjavčevih besedah bodo v stranki razmislili o tem, da bi njihova ministra ponudila odstop v času, da bi to DZ ugotovil na februarski seji. Medtem pa je z mesta državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade odstopil generalni sekretar DeSUS Ljubo Jasnič, ki je eden od protikandidatov Erjavca na marčevskem kongresu stranke.