zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pismo Cvete Zalokar Oražem, ki me je iztirilo

Deli na:
Pismo Cvete Zalokar Oražem, ki me je iztirilo

Foto: Bobo

Prejel sem prijazno knjigo in prijazno pisemce. Piše mi Cveta Zalokar Oražem in mi podarja  svojo pesniško zbirko. Moram reči, da je dovolj razkošna, da bi ji to zavidal še kakšen mogoče bolj plodovit  slovenski poet.

Njene pesmi so celo dvojezične: v slovenščini in v angleškem prevodu, to je velik avtorski zalogaj in dosežek. Ker imam posebno korekten odnos do knjig, sem tudi njeno zbirko shranil v svojo skromno knjižnico. Že iz tega bo lahko Cveta Zalokar Oražem sklepala, da je ne sovražim in da nima prav, da je tudi ne spoštujem. Ampak zame je dvojna osebnost: prijazna bibliotekarka in pesnica, proti kateri res nimam nič in jo imam zdaj na knjižni polici, in političarka, zlasti v Zares, ki se mi ni usedla v srce, ampak večkrat na glavo, zato je ne bi obesil na steno.  Žal je prepozno spoznala, v kakšni stranki je, čeprav bi ji – če bi se bolje poznala – to lahko povedal. Ampak za ta greh se bo tako in tako morala sama pokoriti.


Gospa mi je pisala zato, ker sem že prej pokazal svoje neznanje v zvezi s slovenskimi pesniki in pesnicami, ker njenega verznega ustvarjanja nisem poznal. In moram reči, da sem njeno delo prebral. Ne sodim med izvedence za slovensko poezijo, a o gospe Cveti Zalokar Oražem lahko amatersko zapišem: je najboljša pesnica med politiki in celo političarkami, zagotovo pa je najboljša pesnica med svojimi nekdanjimi kolegi iz stranke Zares.


Ker me je tudi prijazno obvestila, da se moja predvidevanja o tem, da bo kariero nadaljevala v politiki, niso uresničila, lahko rečem samo to, da mi je žal: dobili bomo še eno pesnico in izgubili še eno političarko ob dejstvu, da so tako in tako ženske kvote v politiki katastrofalne. Ampak vsega v življenju je enkrat konec, svet pa se bo kljub temu vrtel naprej. Res pa je, da sem naredil grobo napako, ko sem zatrdil, da je bila gospa samo en mandat domžalska županja, čeprav je bila celotne tri mandate in bi bila še četrtič, tako me obvešča, če se ne bi sama odločila, da ne bo kandidirala. Po tem sodim, da je v Domžalah zelo priljubljena, kar ji po svoje zavidam, kajti ljubezni nam vsem manjka – zlasti ljubezni volivcev, če človek kandidira.


Cveta Zalokar Oražem mi je zadala še en boleč udarec: ni res, da ne zna delati nič drugega, kot zganjati politiko, saj je v zadnji prilogi Dela Ona objavila intervju z znano pesnico, dramatičarko in igralko Sašo Pavček. Čestitam ji v upanju, da bo na tej poti vztrajala. Če se ji bo zalomilo, lahko fotografira, kar tudi zna, ali pa bo delala na zemlji.


Če zdaj vse to povežem, se mi zdi, da sva zelo sorodni duši: oba piševa, oba znava fotografirati in oba znava delati na zemlji. Zaradi dolgega jezika sem zdaj dobil hudo tekmico na vseh treh področjih. Razmišljam o tem, da bi se zavil v kulturni molk. Ali pa žensko prepričal, da gre nazaj v politiko.