pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša ob izstavitvi računov za napake pričakuje tudi naravnavanje barke v pravo smer

Deli na:
Janša ob izstavitvi računov za napake pričakuje tudi naravnavanje barke v pravo smer

Pred nami so meseci in leta, ko bodo na eni strani izstavljeni računi za napake, ki so se dogajale v preteklih letih, in za zgrešeno tranzicijo. Na drugi strani pa se bo slovenska barka začela naravnavati v pravo smer, je na pogovornem večeru v organizaciji obljubljanske regijske koordinacije SDM dejal predsednik SDS Janez Janša.

Janša kljub krizi, v kateri se je znašla država, napoveduje, da bo slovenski narod na koncu preživel. Škoda se mu edino zdi, da zaradi napak iz preteklosti danes tisoče mladih išče perspektivo v tujini in da bomo evropsko povprečje razvitosti "mogoče dosegli šele čez 10, 15 ali 20 let", medtem ko bi ga sicer lahko že prihodnje leto.

Pred polno dvorano Družbenega doma v Grosupljem je Janša izpostavil čedalje bolj naraščajoč dolg in opozoril, da ga bo vse težje odplačevati. "Leta 2008 smo bili tujim finančnim institucijam dolžni manj kot osem milijard evrov, danes pa smo jim dolžni 23 milijard, brez milijard, ki manjkajo v bankah. Samo v naslednjem letu bomo za odplačilo obresti potrebovali milijardo evrov," je pojasnil.

Stvari v Sloveniji se bodo po Janševih napovedih začele premikati v roku pol leta, vendar "žal ne zaradi tega, ker bi se znali sami vzeti v roke, ampak ker nam bodo pri tem pomagali drugi". "Ampak tudi to je boljše od tega, kot da se zdajšnje stanje nadaljuje," je dodal.

Skupaj s temi spremembami bo po Janševem prepričanju prišlo tudi do razmisleka o popravkih volilnega sistema, saj sedanji volilni sistem, ko lahko ena ali dve majhni stranki zrušita vlado, po njegovem prepričanju povzroča preveliko nestabilnost.

Janša meni, da bodo morali na popravke volilnega sistema pristati tudi tisti, ki jim trenutno nasprotujejo, saj bo to "verjetno tudi eden izmed pogojev - če ne glasen, pa tihi - tistih, ki nam bodo posodili denar".

Na tematskem večeru, na katerem je bilo veliko pozornosti namenjene tudi slovenski osamosvojitvi ter orisu stanja, ki ji je sledilo, se je Janša obregnil tudi ob državne proslave, na katerih se pojavljajo simboli prejšnjega totalitarnega sistema. Ob tem je dejal, da tisti, ki želi dobro Sloveniji, ne more govoriti o enotnosti, hkrati pa vsiljevati simbole, ki delijo. Ob tem je dodal, da sta plebiscit in vojna proti JLA tisti pravi trajni točki, ki združujeta.

Danes sicer po Janševem prepričanju nasploh poteka simbolni spopad med tem, kar združuje oziroma simboli slovenske osamosvojitve, in tistim, kar razdružuje oziroma simboli, "ki smo jih ob osamosvojitvi spustili z droga in jih nekateri zdaj dvigajo nazaj". A Janša je prepričan, da slednji ne bodo prevladali.