atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pismi podpore direktorici Jak Renati Zamida in kritično pismo Vlada Žabota

Deli na:
Pismi podpore direktorici Jak Renati Zamida in kritično pismo Vlada Žabota

Direktorica javne agencije za knjigo (JAK) Renata Zamida. - Foto: Bobo

Skupina založnikov, avtorjev, prevajalcev in drugi akterjev s področja knjige je ob aktualnem dogajanju na Javni agenciji za knjigo (Jak) v pismu izrazila podporo direktorici Jaka Renati Zamida. Podpirajo jo tudi zaposleni na Jak. Pisatelj Vlado Žabot pa je v pismu zapisal, da so stanje na Jak dolžne raziskati pristojne institucije.

Kot so v pismu podpore zapisali akterji s področja knjige, "ostro nasprotujejo pritiskom, ki se vršijo na direktorico Jaka Renato Zamida". "Blatenje v medijih, pritlehna kampanja in zahteve po odstopu, ki jih sproža majhna skupina ljudi, so brez podlage. Še več, verjamemo, da je Renata Zamida v času opravljanja svoje direktorske funkcije uvedla številne pozitivne spremembe ter postavila dobre temelje za prihodnost," so zapisali.

Renata Zamida se je po njihovem mnenju izkazala "kot sposobna direktorica, katere politika je povezovalna in spodbujevalna za vse akterje na področju knjige", ekipa Jaka pa "še nikoli ni bila tako odzivna in dejavna in Jak še nikoli tako viden in odprt do nas vseh, kar je pozitivno za celotno knjižno polje".

Po prepričanju podpisnikov se Renata Zamida trudi za ohranitev slovenske knjige in kakovosti založniških standardov, spodbuja širjenje bralne kulture in bralne pismenosti ter si prizadeva za prodor slovenske literature v tujino kot še nihče doslej. Častnih gostovanj Slovenije na knjižnih sejmih v Bologni leta 2021 in v Frankfurtu leta 2022 si brez Renate Zamida in njene ekipe ne znajo zamisliti. Ob tem so izrazili zaskrbljenost, da se ministrstvo za kulturo ni odzvalo na jeseni predstavljeni načrt za slovenski fokus v Bologni, niti ni za ta namen predvidelo namenskih sredstev.

Podpisani zahtevajo, da ministrstvo za kulturo "zaščiti svojo javno uslužbenko pred šikaniranjem in blatenjem njenega dobrega imena", da pojasni zavrnitev strateškega načrta Jaka za obdobje 2020-2024 ter da se Jaku pravočasno dodelijo sredstva za izvedbo gostovanj Slovenije na knjižnih sejmih v Bologni in Frankfurtu.


Med 170 podpisniki pisma podpore so predstavniki več založb in združenj, avtorji, ilustratorji in prevajalci ter nekateri drugi akterji na področju kulture.

Popolno podporo direktorici Renati Zamida so izrazili tudi zaposleni na Jaku. Ostro so obsodili "pritiske nanjo in lažne navedbe v medijih ter na družabnih omrežjih". Kot so zapisali, je Renata Zamida "izjemna poznavalka področja knjige, z dolgoletnimi izkušnjami, še zlasti z mednarodnega področja".

Vlado Žabot pa je bil v svojem pismu kritičen in je zapisal, da bi morale "obstoječe nezakonite razmere na Jaku resno skrbeti tako strokovno javnost na področju knjige kot tudi davkoplačevalce, saj porabljena javna sredstva ne služijo svojemu namenu". Kot je ugotovilo ministrstvo za kulturo, namreč ta javna institucija ne posluje zakonito. Tega tudi svet agencije ni zanikal. "Odločil pa se je za neupoštevanje s strani kompetentne institucije ugotovljenih nezakonitosti in s tem v odnosu do ustanovitelja ter slovenske strokovne in širše javnosti za te nezakonitosti prevzel odgovornost," je zapisal Žabot.

Po njegovem prepričanju so "zadevo v imenu slovenske javnosti in v prid javnemu interesu na področju knjige" v skladu z veljavno zakonodajo dolžne raziskati in urediti pristojne institucije, v prvi vrsti komisija za preprečevanje korupcije, računsko sodišče in ministrstvo za kulturo.

Svet Jaka je minuli teden na zaprti seji direktorici Renati Zamida izrekel zaupnico kljub temu, da je minister za kulturo Zoran Poznič v odgovoru članici sveta Gabrieli Babnik na njeno pismo potrdil domneve o nezakonitosti v delovanju Jaka. Renata Zamida očitke zanika.