Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pisatelji ministrico Makovec Brenčič obtožujejo "izdaje lastnega naroda" in zahtevajo njen odstop

Deli na:
Pisatelji ministrico Makovec Brenčič obtožujejo "izdaje lastnega naroda" in zahtevajo njen odstop

Foto: Bobo

Društvo slovenskih pisateljev (DSP) poziva ministrico Majo Makovec Brenčič k odstopu. Kot so zapisali, je namreč nezaslišano, da predlog novele zakona o visokem šolstvu nalaga univerzitetnim učiteljem, da predavajo v tujem jeziku. Predlog sicer določa slovenski učni jezik, a pod določenimi pogoji dopušča izvedbo študijskih programov v tujem jeziku.

Odpovedovanje slovenskemu jeziku na vseh ravneh njegove rabe, od vrtcev do visokošolskih ustanov, pomeni, rečeno v duhu današnjega ubožnega časa, "izdajo lastnega naroda", so zapisali v DSP.

V sporočilu za medije so spomnili na nekatere velike slovenske kulturnike in znanstvenike, ki so ustvarjali v slovenskem jeziku. Slovenščine so "se oklepali kot jezika, v katerem je vredno razmišljati in v katerem je mogoče spremeniti misli v literaturo, celo v dejanja". Brez jezika je narod brez identitete, brez domovine, opozarjajo v DSP.

Ministrico zato pozivajo k odstopu, predsednika vlade Mira Cerarja pa k razmisleku o svoji objektivni in tudi subjektivni odgovornosti. "Ne pristajamo več na samoponiževanje, ki smo mu priča iz dneva v dan," so zapisali v društvu.

"Lahko razprodamo vse, kar smo skozi desetletja, stoletja ustvarili, tudi vodo in lipicance, a slovenskega jezika ne damo," še poudarjajo v DSP. Ob tem zahtevajo, da "se sramota, ki smo ji priča, nemudoma konča in da se novela zakona o visokem šolstvu vrže na odpad zgodovine".