prom-dance Svet24.si

Maturantski ples lep spomin, a velik finančni ...

PP 3-feb21 Svet24.si

Zdrava malica ali kosilo regačico, malce ...

780143_072-pop Necenzurirano

Kakšen bi bil Pop TV pod Janšo? Poglejte v ...

brglez han Reporter.si

Ozadje kongresa SD: Kučan proti Hanu, glavna ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

gledalka Njena.si

Doslej neznano ozadje izbora za sodelovanje v ...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pirc Musarjeva pri nemškem predsedniku v Berlinu

Deli na:
Pirc Musarjeva pri nemškem predsedniku v Berlinu

Nataša Pirc Musar se je na papeževem pogrebu v Vatikanu spoznala z nemškim predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem. - Foto: Facebook

Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo danes na delovnem obisku v Berlinu pri nemškem kolegu Frank-Walterju Steinmeierju, ki jo bo na gradu Bellevue sprejel z vojaškimi častmi. Gre za prvo uradno srečanje predsednikov, ki sta se sicer spoznala v Vatikanu na pogrebu zaslužnega papeža Benedikta XVI.

Osrednje teme pogovorov bodo po napovedih urada predsednice ruska agresija na Ukrajino, glede katere so stališča Slovenije in Nemčije zelo usklajena, širitev EU na Zahodni Balkan, podnebna diplomacija, podnebne spremembe in prilagajanje nanje ter pomen biotske raznovrstnosti, pa tudi digitalizacija s poudarkom na tehnološkem razvoju v povezavi s človekovimi pravicami, varovanjem podatkov in dezinformacijami.

Po zaprisegi je Pirc Musar na prvo pot v tujino v vlogi predsednice odšla v sosednjo Hrvaško, kot druga država je zdaj na vrsti Nemčija. Kmalu naj bi sledili obiski preostalih sosed Slovenije.

Slovenija in Nemčija sta prijateljski državi ter politični, gospodarski in strateški partnerici z rednim političnim dialogom na vseh ravneh. Odnosi med državama veljajo za odlične in brez odprtih vprašanj.

Prejšnji predsednik republike Borut Pahor je v svojih dveh predsedniških mandatih Nemčijo obiskal sedemkrat, sicer pa se je z nemškim predsednikom v desetih letih srečal kar 26-krat.

Pirc Musar se bo v luči krepitve odnosov med državama tudi na gospodarskem in kulturnem področju na delovnem kosilu danes v Berlinu srečala s predstavniki nemškega gospodarstva in obiskala Neues Museum, kjer si bo ogledala predvsem razstavljene predmete, najdene na območju današnje Slovenije.