Anton Lukančič slika Svet24.si

37-letni Anton se je v ponedeljek odpeljal v ...

Bojan Manojlović Svet24.si

Bojan je Andrei pomenil nov začetek v življenju,...

aleksander-jereb Necenzurirano

Rekordni nakup v Radomljah: za posestvo odštel ...

milan kucan m24 Reporter.si

Šok za sončnega kralja Roberta Goloba: njegova ...

jason kidd luka doncic Ekipa24.si

Razočarani Dončić po novem porazu tudi o ...

Karel in Camilla pa naj bi imela kar nekaj problemov zaradi njegove zagledanosti v igralko Odkrito.si

Camilla BESNA, ker naj bi se Karel ogrel za drugo ...

timi zajc Ekipa24.si

Njen največji junak: Zajca po izjemnem poletu ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pirc Musarjeva pri nemškem predsedniku v Berlinu

Deli na:
Pirc Musarjeva pri nemškem predsedniku v Berlinu

Nataša Pirc Musar se je na papeževem pogrebu v Vatikanu spoznala z nemškim predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem. - Foto: Facebook

Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo danes na delovnem obisku v Berlinu pri nemškem kolegu Frank-Walterju Steinmeierju, ki jo bo na gradu Bellevue sprejel z vojaškimi častmi. Gre za prvo uradno srečanje predsednikov, ki sta se sicer spoznala v Vatikanu na pogrebu zaslužnega papeža Benedikta XVI.

Osrednje teme pogovorov bodo po napovedih urada predsednice ruska agresija na Ukrajino, glede katere so stališča Slovenije in Nemčije zelo usklajena, širitev EU na Zahodni Balkan, podnebna diplomacija, podnebne spremembe in prilagajanje nanje ter pomen biotske raznovrstnosti, pa tudi digitalizacija s poudarkom na tehnološkem razvoju v povezavi s človekovimi pravicami, varovanjem podatkov in dezinformacijami.

Po zaprisegi je Pirc Musar na prvo pot v tujino v vlogi predsednice odšla v sosednjo Hrvaško, kot druga država je zdaj na vrsti Nemčija. Kmalu naj bi sledili obiski preostalih sosed Slovenije.

Slovenija in Nemčija sta prijateljski državi ter politični, gospodarski in strateški partnerici z rednim političnim dialogom na vseh ravneh. Odnosi med državama veljajo za odlične in brez odprtih vprašanj.

Prejšnji predsednik republike Borut Pahor je v svojih dveh predsedniških mandatih Nemčijo obiskal sedemkrat, sicer pa se je z nemškim predsednikom v desetih letih srečal kar 26-krat.

Pirc Musar se bo v luči krepitve odnosov med državama tudi na gospodarskem in kulturnem področju na delovnem kosilu danes v Berlinu srečala s predstavniki nemškega gospodarstva in obiskala Neues Museum, kjer si bo ogledala predvsem razstavljene predmete, najdene na območju današnje Slovenije.