državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pikalo: Predlagatelji zlorabljajo institut interpelacije

Deli na:
Pikalo: Predlagatelji zlorabljajo institut interpelacije

Minister Jernej Pikalo je napovedal skorajšnjo objavo tako imenovane bele knjige za spremembe v šolstvu. - Foto: Bobo

Po mnenju ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala je interpelacija zoper njega, ki jo danes obravnava DZ, nedopustna, saj v času na katerega se nanaša, ni bil minister. To bi bila interpelacija proti raziskovalcu, je dejal v zagovoru na seji. Predlagatelji po njegovem mnenju zlorabljajo institut interpelacije.

Kot pojasnjuje Pikalo, je minister subjektivno in objektivno odgovoren za delo ministrstva, ne more pa vplivati na ministrstvo v času, ko ni minister. Predlagatelji, poslanci SDS, namreč ministru v interpelaciji očitajo nepravilnosti in korupcijo pri javnem razpisu v zvezi z državljansko vzgojo iz leta 2009, na katerem je sredstva dobil projekt ljubljanske fakultete za družbene vede. Pri tem izpostavljajo tudi anonimno ovadbo, ki je bila vložena tako zoper Pikala kot zoper nekdanjega šolskega ministra Igorja Lukšiča.

Vložena interpelacija po Pikalovih besedah ne vsebuje vprašanja, ki naj bi bil predmet interpelacije, nikjer ni jasno opredeljeno, kaj naj bi predmet interpelacije sploh bilo.


Pikalo je tudi popravil prvopodpisanega pod interpelacijo Jožeta Tanka (SDS), saj je naslov njegovega članka Kozmopolitska demokracija in ne Kozmopolitanska demokracija. Za članek mu je Tanko očital dvojno plačilo, saj naj bi ga vključil v omenjeni projekt, čeprav naj bi bil prej že objavljen v eni od znanstvenih revij.

Pikalo je ta očitek zavrnil. Kot pravi, znanstvene revije že dolgo ne plačujejo več prispevkov, tako da članka ni dobil plačanega ne prvič ne drugič. Ob tem je tudi pojasnil, da so v projektu zapisali, kdaj je bil članek prvič objavljen. "Ničesar ne skrivamo in ničesar niste našli," je dejal.

Po ministrovih besedah predlagatelji zlorabljajo institut interpelacije. Kot verjame, so razlogi zanjo povsem drugje. "Sem pač bil na vrsti, ker so pred nami evropske volitve in ker je treba imeti v državnem zboru 16 ur zgodbe," je dejal.