pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Interpelacija zoper Viranta: »Taki ljudje so škodljivi za državo«

Deli na:
Interpelacija zoper Viranta: »Taki ljudje so škodljivi za državo«

Foto: Primož Lavre

Poslanci danes obravnavajo interpelacijo zoper notranjega ministra Gregorja Viranta. Prvopodpisani pod interpelacijo Ivan Vogrin mu med drugim očita dvojno moralo. Nekdanji poslanec DL pravi, da interpelacija ni nastala kot maščevanje ali kot nek trenutni vzgib. Po njegovem mnenju bo interpelacija uspela, če bodo poslanci glasovali za Slovenijo.

Minister za notranje zadeve Gregor Virant zavrača vse očitke iz interpelacije. Prav tako meni, da je to interpelacija samo po naslovu in da gre za zlorabo ustavnega instituta interpelacije. "Gre za izigravanje ustavnega reda, DZ in norčevanje iz državljank in državljanov, ki tudi vam, vlagateljem interpelacije, plačujejo plačo," je dejal.

Virant pravi, da kot minister za notranje zadeve nima nič z imenovanjem v nadzorni svet Slovenske industrije jekla in da ni vplival na kadrovanje nekdanjega izvršnega direktorja DL Janka Jenka "ne v budnem stanju, ne v sanjah". Jenka je, kot pravi Virant, tudi pozval, naj se umakne iz nadzornega sveta, a je raje izstopil iz DL.

Glede očitane podpore ministru za infrastrukturo in prostor Samu Omerzelu pa je dejal, da je absurd, da se interpelira ministra, ker podpre drugega ministra. "Tako nič nimate, da greste tako daleč, da privlečete tako za lase privlečene argumente," je dejal.

O očitkih o nenamenski porabi v poslanski skupini DL pravi, da je za porabo sredstev odgovoren vodja poslanske skupine Rihard Braniselj, kateremu pa Virant verjame, da je pravilno ravnal z denarjem, saj da je zelo skrben človek.

Komentiral je tudi razrešitev Mojce Kucler Dolinar in Boža Predaliča z mest načelnikov upravnih enot. Kor pravi, se je za takšno potezo odločil, "ker je šlo za eklatanten primer netransparentnega postopka in politično imenovanje". Ob tem je opozoril, da ni imenoval niti enega načelnika upravne enote, ki bi bil član DL.

Sicer pa Virant poudarja, da zoper prvopodpisanega pod interpelacijo Vogrina teče med 15 in 20 kazenskih postopkov, predsednika stranke ostalih poslancev, ki so prispevali podpise pod interpelacijo, pa bremeni finančna preiskava, protikorupcijska komisija je ugotovila velike nepravilnosti v zvezi z njegovim premoženjem, nad glavo mu visi ovadba NPU, prav tako je bil obsojen na prvostopenjskem sodišču zaradi korupcije.

"Krasna združba se je spravila nad mene. Kje mi živimo? To je narobe svet," je dejal. Po Virantovem mnenju ne smemo dovoliti, da bi se uresničil stavek: "Toliko časa je padal dež, da so vsi ljudje postali blatni in vsi prašiči čisti."

Pravi vzroki za interpelacijo po njegovem mnenju tičijo druge in ne v argumentih, navedenih pod interpelacijo. Med drugim gre po njegovem mnenju nekaterim na živce, "da nihče od njih ni sveta krava in bi jim pasalo, da bi policiji nadeli uzde". Prav tako meni, da nekatere skrbi tudi javnost slabih kreditov in njegova namera o združevanju občin.

"To so pravi razlogi, seveda pa je ob tem tudi zamera in maščevanje Vogrina," meni Virant. Kot pravi, Vogrina DL ga ni vrgla iz stranke zaradi bankrota, njegovega podjetja, pač pa ker so prejemali številne pritožbe ogoljufanih upnikov.

"Interpelacija bo uspela, če boste poslanke in poslance glasovali za Slovenijo"

Podpise pod interpelacijo so poleg nekdanjega poslanca DL, danes pa nepovezanega poslanca Vogrina prispevalo devet poslancev SDS.

Vogrin je v nagovoru poslancem dejal, da imajo danes "enkratno priložnost, da začnemo reševati to agonijo Slovenije". "Interpelacija bo uspela, če boste poslanke in poslance glasovali za Slovenijo. Če pa boste glasovali za svoje privilegije, pa najbrž ne bo," je dejal in dodal, da se ni treba bati, da bo vlada padla, če bo Virant razrešen. Po Vogrinovem mnenju tako ali tako ni nekega interesa za vodenje države v takšnih razmerah.

V interpelaciji ministru in prvaku DL očitajo politično kadrovanje, saj naj bi nekdanjemu izvršnemu direktorju DL Janku Jenku pomagal v nadzorni svet Slovenske industrije jekla, in soodgovornost pri sistemski korupciji v povezavi z Jenkovim podjetjem PCX Invest. Očita mu tudi dvojna merila pri konkretnih "(ne)posegih" v vrhove nekaterih upravnih enot ter pri odnosu do ministra za infrastrukturo Sama Omerzela in nekdanjega gospodarskega ministra Stanka Stepišnika. Sicer pa je danes Vogrin izpostavljal tudi domnevno nenamensko porabo sredstev za svetovanje oz. izobraževanje v poslanski skupini DL.

Vogrin opozarja, da je Virant od leta 2000 naprej vozil slalom med različnimi opcijami, tako da je bilo njemu vedno najbolje, in da je je imel največji izplen. "Takšni ljudje so škodljivi za državo," meni Vogrin. Poleg tega meni, da je Virant zaradi plačne reforme vzrok za bankrot države.

Prvopodpisani pod interpelacijo je tudi priznal, da interpelacija resda govori tudi o stvareh, ki so se zgodile pred začetkom ministrovanja Viranta. A kot opozarja, da je človek kompleksna oseba in pomembna je integriteta.

Začetek seje je sicer Vogrin popestril s tem, da je izročil šopek premierki Alenki Bratušek za njen rojstni dan, ki ga je imela v ponedeljek.