evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Po Turkovi oceni se pri interpelaciji kaže izkrivljena raba postopka interpelacije zoper ministra

Deli na:
Po Turkovi oceni se pri interpelaciji kaže izkrivljena raba postopka interpelacije zoper ministra

Foto: Bobo

o mnenju ministra za izobraževanje Žige Turka se pri interpelaciji zoper njega kaže "izkrivljena raba postopka interpelacije zoper ministra". Odgovor na interpelacijo bo pripravil v tednu dni. V izjavi za medije je napovedal, da bo podpredsednika DZ prosil, da razpravo o interpelaciji uvrsti na dnevni red februarske seje, ki se začne 4. marca.

Predlagatelji interpelacije po besedah ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport potrjujejo, kar je zapisal v prvem odzivu - "da so me izbrali za poskusnega zajca, s katerim preverjajo zaupanje vladi v DZ".

"Da je interpelacija zgolj politično dejanje proti vladi, je potrdil tudi prvak stranke, ki je danes še sestavni del vlade, jutri pa menda ne bo več, ko je na televiziji brezsramno napovedal, da bo glasoval za interpelacijo, češ saj ne gre za ministra," je danes na besede ministra za zunanje zadeve in prvaka DeSUS Karla Erjavca spomnil Turk.

"Kadar ne gre za ministra, obstajajo druga politična sredstva, a jih poslanci SD niso hoteli, znali ali upali uporabiti. Očitno zato, ker želijo, da vlada ostane, da jo izčrpavajo. Hkrati pa ji prepuščajo delo za sanacijo stanja, v katero so v treh letih potratnega in neodgovornega vladanja pahnili državo in državljane," je minister Turk dejal na današnji novinarski konferenci.

V šolah je vse tako, kot je bilo pred letom dni, še največja sprememba je, da so zimske počitnice spet v dveh delih, je dejal. "Eno leto smo se ukvarjali s stvarmi, na katere minister nima posebnega vpliva. Namesto da bi si priznali, da denarja ni toliko, kot bi si ga mi vsi želeli, in se lotili vsebinskih vprašanj modernizacije slovenskih institucij znanja, smo bili potegnjeni v pojasnjevanje nujnih in neizbežnih zadev," je poudaril.



Celoten sektor se je po njegovih besedah postavil na stališče, da je edino, kar jih minister lahko vpraša, ali imajo dovolj denarja. Ogromno energije je šlo po njegovih navedbah za pojasnjevanje proračuna in finančnih možnosti države, ministra so zapletali "v desetine majhnih sporov, vse zato, da se v izobraževanju, znanosti in kulturi ne bi kaj spremenilo".

Namesto da bi se ukvarjali s tem, kako šolo prilagoditi 21. stoletju in kako bolj stimulativno nagrajevati učitelje, so deževala poslanska vprašanja, novinarske zgodbe in sindikalni protesti o zadevah, za katere je bilo vnaprej znano, da jih minister ne more spremeniti, je dejal.

Če bi si pravi čas priznali, da je "denarja pač manj, da je treba popraviti kak normativ, bi se danes pogovarjali o vsebini, o modernizaciji", meni. "Če bi se lani poleti s sindikati dogovorili za nekaj višje normative v šolstvu, bi bil tem normativom prilagojen proračun. Tako pa je ambicija proračuna bistveno večja," je povedal.

V službi za stike z javnostjo na ministrstvu so novinarjem povedali, da bo minister podrobnosti iz odgovora na interpelacijo javnosti posredoval na novinarski konferenci predvidoma prihodnji četrtek.