sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tonin: Če Veber ostane v vladi, opoziciji ostane le še interpelacija

Deli na:
Tonin: Če Veber ostane v vladi, opoziciji ostane le še interpelacija

Foto: Bobo

Po mnenju vodje poslanske skupine NSi Mateja Tonina je po ugotovitvi parlamentarne komisije, da je obveščevalno-varnostna služba obrambnega ministrstva po navodilih ministra Janka Vebra presegla pooblastila, zdaj odgovornost na premierju Miru Cerarju. Če ta ne bo ukrepal in Veber ostane v vladi, opoziciji kot edino orožje ostane interpelacija, je dejal Tonin. Sicer tudi v SDS napovedujejo interpelacijo.

Komisija je namreč ugotovila, da je Veber omenjeni službi naročil pripravo analize vidikov privatizacije Telekoma. To pa po Toninovih besedah pomeni nedopusten poseg vojaške službe v civilno sfero, kjer ta sicer nima zakonskih pooblastil, saj je za to področje pooblaščena Sova.

Kot pravi Tonin, so se tudi na ministrstvu zavedali nezakonitega ravnanja, saj je služba ministru o ugotovitvah poročala ustno in ne pisno, dejavnosti pa niso vključili v poročilo o delu službe za leto 2014.

Obrambni minister Janko Veber bi zaradi analize privatizacije Telekoma, ki jo je naročil obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo, moral odstopiti. Če sam ne odstopi, pa bi moral premier Miro Cerar v najkrajšem času predlagati njegovo razrešitev, poudarja vodja poslancev SDS Jože Tanko. Sicer tudi v SDS napovedujejo interpelacijo.

Tanko je namreč v današnji izjavi za javnost napovedal, da če Veber ne odstopi in tudi premier ne predlaga njegove razrešitve, bodo v poslanski skupini SDS pripravili interpelacijo ali pa bodo zanjo prispevali podpise, če jo bo prej pripravil kdo drug.

Kot je poudaril, bi Veber zaradi ugotovitev komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb moral odstopiti. "Očitno je, da je s prekoračitvijo pooblastil naložil tej službi nekaj, kar ni v njeni pristojnosti," je opozoril vodja poslancev SDS in dodal, da je ta služba očitno delala nekaj, kar ni v njeni pristojnosti, najbrž pa ni izvajala tistih stvari, za katere je ustanovljena.

Mandat, da se ukvarjajo s privatizacijo Telekoma, imajo drugi sektorji. Obveščevalno-varnostna služba pa je po zakonu o obrambi primarno namenjena protiobveščevalni dejavnosti oz. spremljanju dejavnosti tujih vojaških služb in zaščiti vojakov doma in v tujini, je dejal.

"Očitno je obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo kar precej spolitizirana, na nek način politično sprivatizirana," je še ugotavljal Tanko, ki je prepričan, da zadnji dogodki, tudi preiskava na sedežu predsednika vlade, kažejo na to, da je pravzaprav v tej državi prisotna popolna odsotnost vodenja in usmerjanja.

"Da pride policija v pisarno predsednika vlade, čeprav ni predmet preiskave in zoper njega ni odrejena preiskava, kaže na to, da nekatere relacije v tej državi ne delujejo," je še dodal.