slavko ivančič 1 Odkrito.si

Znan Primorec žaluje

miša molk3 Svet24.si

Miša Molk brez dlake na jeziku o Zali in Gašperju

zemlja Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 20. do 27....

zala kralj, gašper šantl, evrovizija 2019, pesem evrovizije 2019 Svet24.si

Odzivi na slovenski nastop: Pomežikni trikrat, ...

horoskop_astrologija_zodiak Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 19. maja

madonna Njena.si

Madonna v središču škandala na Evroviziji

jadranka lisjak Njena.si

Od Jadranke hočejo samo seks, raje je samska

Slovenija

Peterle v Kočevski Reki: 17. december velik dan, ki se ga moramo spominjati resnicoljubno

Deli na:
Peterle v Kočevski Reki: 17. december velik dan, ki se ga moramo spominjati resnicoljubno

Foto: VSO - Lojze Peterle v Kočevski Reki

V Kočevski Reki so danes s slovesnostjo počastili obletnico prvega postroja enote Teritorialne obrambe RS. Predsednik osamosvojitvene vlade in evropski poslanec Lojze Peterle je 17. december 1990 označil kot velik dan, ki se ga moramo spominjati resnicoljubno in s hvaležnostjo vsem, ki so ga zasnovali in izvedli.

Peterle je v nagovoru spomnil na 17. december 1990, ko mu je ob pogledu na prvi postroj brigade Moris "prvič zadišalo po slovenski vojski". "Videl sem resnično slovensko vojsko, ki je nastala po volji nove slovenske demokratične oblasti. Ta je poskrbela tudi za njeno oborožitev. Sedež te oblasti je bil v Ljubljani, ne v Beogradu, Moskvi ali kje drugje," je poudaril.

Dodal je še, da "tisti, ki so stali tu, se kasneje borili in zmagali, niso bili tu za obrambo ideologije, ene partije ali paralelne ekonomije Kočevske Reke, ampak v bran demokratično izražene volje slovenskega naroda". Ta se je izrekla za demokracijo in samostojnost, najprej s podporo nosilcu tega programa Demosu na prvih demokratičnih volitvah, nato še s plebiscitom, je dodal.

Poudaril je, da je slovenska vojska stara 28 let, ter odločno zavrnil "vsakršno manipulacijo z resnico o obrambi Slovenije in omalovaževanja dostojanstva tistih, ki so stali tu ali se kasneje borili za svobodo Slovenije ali zanjo celo padli".

"V obrambi Slovenije smo bili enotni in borili smo se za skupni cilj - za našo svobodo, dostojanstvo in čast. Z roko v roki sta se borili slovenska policija in slovenska vojska. Ne z revolucionarnimi nameni, ne za oblast, ne za stranko, ne za to, da bi polnili z rojaki kakšna kočevska brezna," je dejal Peterle. Šlo je za osvoboditev naroda in njegove države, ki je doživela vojno agresijo, četudi ji je takratna jugoslovanska ustava zagotavljala pravico do samoodločbe, je dodal.


Zato se mu zdi "nevredno, nečastno in škodljivo danes umetno ustvarjati delitve in podrejati skupni boj interesom, ki nimajo nič z osamosvojitvijo".

Po njegovih besedah je bil 17. december 1990 velik dan - dan domoljubja, državotvornosti, politične volje in demonstracija obrambne pripravljenosti. Zato je prav, da se tega dne spominjamo resnicoljubno in s hvaležnostjo vsem, ki so ga zasnovali in izvedli, je dodal.

"Pred 28 leti smo se borili za Slovenijo, danes se moramo boriti za resnico o tem boju in za dostojanstvo tistih, ki so se borili, namesto da bi v čedalje bolj zahtevnih časih določali v sožitje in skupno prihodnost usmerjene skupne cilje," je še opozoril. Po skoraj tridesetih letih je čas, da resnico o osamosvojitvi Slovenije in boju zanjo zve tudi mladina v naših šolah, je še dodal

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve in Društvo MORiS Kočevska Reka sta namreč v Kočevski Reki danes obeležila obletnico prvega postroja enote Teritorialne obrambe RS. Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, pozdravna nagovora pa sta imela poslanec SDS Franc Breznik in župan Občine Kočevje Vladimir Prebilič.

V Kočevski Reki je namreč 17. decembra 1990 potekal prvi postroj brigade Moris, posebne enote tedanje Teritorialne obrambe, ki predstavlja zametke Slovenske vojske. Poveljnik Morisa je bil Tone Krkovič.

Loading...