zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Peterle o vladi Bratuškove: Čas za razmišljanje je že zdavnaj potekel

Deli na:
Peterle o vladi Bratuškove: Čas za razmišljanje je že zdavnaj potekel

Foto: Bobo

Če je aktualna vlada čutila potrebo po zamenjavi prejšnje, bi morala naslednji dan nastopiti z ukrepi, ne pa dva meseca študirati o njih, je pred srečanjem s člani osamosvojitvene vlade za STA dejal evropski poslanec Lojze Peterle. Po njegovi oceni načrtovani ukrepi ne zagotavljajo odločnega ravnanja, a čas za mehke rešitve in taktiziranje je mimo.

Peterle, prvi predsednik slovenske vlade, se je včeraj na gradu Strmol v Cerkljah na Gorenjskem tradicionalno srečal s člani osamosvojitvene vlade. Kot je pojasnil za STA, se nekdanji ministri ne bodo zbrali v popolnem številu, saj imajo nekateri še vedno pomembne dolžnosti. A zbrani se bodo po njegovih besedah z veseljem spominjali časov, v katerih so svoje sile posvetili Sloveniji, hkrati pa jim zagotovo ne bo vseeno, kako je s Slovenijo danes.

O aktualni vladi Alenke Bratušek je tako Peterle povedal, da ne bi smela toliko časa po svojem nastopu študirati, kaj bi bilo treba narediti. Čas za razmišljanje je namreč že zdavnaj potekel, pravi, Slovenija pa ima že tretjo vlado v dobrem letu dni. "Plačujemo visoko ceno za pomanjkanje reform oziroma neodločnosti in tako v Ljubljani kot v Bruslju je vsem jasno, kaj je treba narediti," je dodal.

V programu, ki ga je vlada že predložila Bruslju, je sicer nekaj pozitivnih elementov, usmerjenih v pravo smer, je ocenil Peterle. A hkrati ima vtis, da to le nakazuje smer, ne zagotavlja pa še odločnega ravnanja. Slovenija pa po njegovih besedah potrebuje ukrepe in jasno besedo, kje smo in kako se lahko rešimo, tega pa da še vedno nismo slišali in "dlje ko trajajo negotove razmere, večji bo končni račun".


"Takrat smo stopili skupaj v marsičem zelo različni ljudje," pa je Peterle opisal delovanje Demosove vlade. Kot je pojasnil, so namreč tudi znotraj Demosa imeli bolj levo in bolj desno linijo, a so postavili v ospredje Slovenijo. "Slovenija je bila sveta prioriteta in vsi, ki so delali v moji vladi, so se zavezali programu samostojne in demokratične Slovenije," je še povedal in dodal, da je Demosova vlada ne le prevzela operativno breme osamosvajanja, ampak tudi poskrbela za mednarodno priznanje, dobila vojno za Slovenijo in jo vtirila v evropski smeri.

Nato pa je prišlo do odmika od tega, je opozoril Peterle. Po njegovem mnenju so namreč prevladali parcialni interesi, politika ni več služila skupnemu dobremu, temveč ožjim, klientelističnim interesom. "Zgodilo se nam je politično bančništvo, slabo upravljanje državnih podjetij in to je glavni vzrok za krizo, ki smo ji priča. Mi nismo toliko žrtve svetovne finančne krize, ampak domačega napačnega razvoja oziroma neodgovornega ravnanja tistih, ki smo jim zaupali pomembne funkcije," je sklenil Peterle.

V Demos so se leta 1990 pod vodstvom Jožeta Pučnika združile politične stranke, nastale v letih 1989 in 1990: Demokratična zveza Slovenije, Socialdemokratska zveza Slovenije, Slovenski krščanski demokrati, Slovenska kmečka zveza in Zeleni Slovenije. Na prvih večstrankarskih volitvah po letu 1945, 8. aprila 1990, je koalicija Demos s 54 odstotki dobljenih glasov volivcev dosegla zmago.

Demosova vlada je uspešno izvedla osamosvojitev Slovenije od takratne Jugoslavije. Zaradi ideoloških razlik in nesporazumov je koalicija ob koncu leta 1991 razpadla, posledica tega pa je bilo tudi izglasovanje nezaupnice spomladi 1992 in padec Peterletove vlade.