Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Raiven, polfinalni večer, Evrovizija 2 Njena.si

Evrovizija: Raiven se je uvrstila v finale ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šircelj: Trojka lahko pride že jeseni

Deli na:
Šircelj: Trojka lahko pride že jeseni

Foto: Bobo

Pred predstavitvijo novih ukrepov za konsolidacijo javnih financ, ki jih pripravlja vlada, v SDS opozarjajo, da dvigovanje davkov ne izboljšuje konkurenčnosti gospodarstva, da prebivalcem jemlje denar iz žepov, tujih investitorjev pa ne privlači. Vlada naj ukrepe pripravi čim prej, saj je stanje slabo, pravi poslanec SDS Andrej Šircelj.

Šircelj je pričakoval, da bo vlada nove ukrepe predstavila že pred koncem avgusta, a opaža, da dopustniško mrtvilo še vedno traja. Premierka Alenka Bratušek je sicer predstavitev novih ukrepov napovedala do 25. septembra.

"Višji davki, ki se napovedujejo, niso rešitev, da bi Slovenija izšla iz krize," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal Šircelj. Ob tem je opozoril na zaustavljeno zniževanje stopnje davka od dohodkov pravnih oseb, predlagano odpravo indeksacije pri dohodnini ter napovedani davek na nepremičnine.


Čeprav namerava vlada po poročanju nekaterih medijev iz osnutka zakona o davku na nepremičninah izvzeti sakralne objekte in nekoliko znižati predvideno stopnjo davka od kmetijskih površin, pa bo ta davek še vedno bolj obdavčeval nepremičnine kot doslej in bo pomenil novo nacionalizacijo. Prebivalci Slovenije imajo namreč glede na višino svojih prihodkov v lasti razmeroma vredne nepremičnine, je pojasnil Šircelj.

Glede stresnih testov, ki se prav zdaj izvajajo v bankah in bodo služili kot podlaga za prenos slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank, se Šircelj boji, da bodo še slabši, kot pa pričakujemo. Za dokapitalizacijo bank bo torej potrebnega še več denarja, kot se pričakuje, kar pa brez dodatne zadolžitve ne bo možno. Gre za veliko denarja, za toliko javne porabe ne bo mogoče zmanjšati, je opozoril.

Vlado je pozval, naj čim prej pripravi ukrepe, ki bodo konsolidirali javne finance, sanirali bančni sistem in povečali konkurenčnost. Finančno stanje in konkurenčno okolje sta zelo slaba, je opozoril Šircelj, ki se boji, da ne bi prišlo do tega, da bi nam drugi diktirali, kaj storiti. "Trojka bo prišla takrat, ko ne bo zadovoljna z našim programom, kar je že nakazala," je menil. To se mu zdi možno že v jesenskih mesecih.