avstrija, covid, koronavirus Svet24.si

Necepljeni bodo deležni novih omejitev, morda jih...

porsche, stefan, gottmadingen Svet24.si

FOTO: Nesrečnega Stefana iz zadrževalnika vode ...

infekcijska-klinika, ukc-ljubljana, koronavirus, covid Svet24.si

Znana petkova epidemiološka slika, odkrili krepko...

rajko pirnat pl2 Reporter.si

Pirnat: SDS ima diktatorska nagnjenja - to je ...

metka-paragi Necenzurirano

"Vlada želi le stroko, ki se ji uklanja" ...

kmetija, 2021, nina-in-ambrož Njena.si

Ambrož s fotografijo potrdil razmerje z Nino

doncic young pm Ekipa24.si

Kakšna zaušnica DALLASU in Dončiću na prvi ...

Slovenija

Peterle bi s četrtim mandatom EU poslanca zadel »jackpot«: evropsko pokojnino 6100 evrov!

Deli na:
Peterle bi s četrtim mandatom EU poslanca zadel »jackpot«: evropsko pokojnino 6100 evrov!

Bo Lojze Peterle letos še četrtič izvoljen v evropski parlament? - Foto: Bobo

Ko evropski poslanci dopolnijo 63 let, so upravičeni do pokojnine 3,5 odstotka plače za vsako leto mandata, vendar največ za 70 odstotkov.

Po dveh mandatih bi denimo dobili kot pokojnino 35 odstotkov plače, kar je trenutno dobrih tri tisoč evrov, po štirih pa 70 odstotkov, kar je okoli 6100 evrov. Prejemanje evropske pokojnine ne izključuje še kakšne druge, ki so si jo prislužili s prejšnjim delom. Po njihovi smrti so njihovi družinski člani upravičeni do vdovske oziroma družinske pokojnine. Ureditev velja od leta 2009, pred tem so plačevali v poseben pokojninski sklad, tudi plače so bile na ravni nacionalnih poslanskih plač.

V skladu s pravili iz statuta se lahko poslanec, ki je opravljal mandat tudi pred letom 2009, odloči za novo pokojninsko ureditev. To pomeni, da bi Lojze Peterle, ki končuje tretji mandat, če bi se odločil za odhod v pokoj, prejemal okoli 4500 evrov evropske pokojnine. V primeru njegove vnovične izvolitve pa bo po koncu naslednjega mandata leta 2024 zadel »jackpot«, torej najvišjo možno pokojnino, ki trenutno znaša okoli 6100 evrov.

Jelko Kacin in Romana Jordan, ki sta bila evropska poslanca od 2004 do 2014, bosta dobila pokojnino, ki trenutno znaša tri tisoč evrov. Podobno pokojnino so si do zdaj prislužili tudi Milan Zver, Tanja Fajon in Ivo Vajgl. Kdor bo vnovič izvoljen, bo imel toliko višjo evropsko pokojnino. Tisti, ki so bili poslanci pet let, ob dopolnjenem 63. letu prejmejo okoli 1500 evrov pokojnine. Če je bil njihov mandat krajši, je toliko nižja tudi evropska pokojnina.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Loading...