stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ljubljanski svetniki potrdili ureditev snemanja sej, Pavlin Jankoviću očita cenzuro

Deli na:
Ljubljanski svetniki potrdili ureditev snemanja sej, Pavlin Jankoviću očita cenzuro

Foto: Bobo

Seje mestnega sveta bo mogoče spremljati tudi preko prenosa na spletni strani ljubljanske občine, saj so mestni svetniki včeraj potrdili spremembe svojega poslovnika, s katerimi so uredili tudi področje snemanja. Opozicijski svetniki so bili sicer včeraj ponovno kritični do županovega načina vodenja seje, svetnik Miha Jazbinšek pa je prejel ukor.

V poslovniku mestnega sveta bo z včeraj potrjenimi spremembami glede snemanja sej določeno, da sej z izjemo akreditiranih medijev in službe za organiziranje dela mestnega sveta nihče drug ne bo smel zvočno ali slikovno snemati.

V poslovniku pa ne bo dopolnila 106. člena, ki je določalo, da bi bile pri odločanju o prekinitvi ali preložitvi obravnave točk izjeme izredne seje. Omenjeni člen določa, da lahko mestni svet na sejah pri posamezni točki dnevnega reda odloči, da se obravnava preloži ali konča. Svetniška skupina SDS je v osnutek sprememb in dopolnitev poslovnika uvrstila dopolnilo člena, po katerem bi bile izjema izredne seje, a dopolnila v včeraj potrjenem predlogu ni več.

"Popolnoma neprimerno je, da se med osnutkom in predlogom zgodi cenzorski poseg župana," je v zvezi s tem povedal svetnik SDS Jernej Pavlin.

Janković je po seji povedal, da so sprejete spremembe poslovnika dobre in da omogočajo tisto, kar so opozicijski svetniki najprej želeli, in sicer prenos sej. O njihovem predlogu glede izrednih sej je dejal, da so dopolnilo želeli, da bi lahko sklicevali izredne seje in imeli dolge razprave v času pred volitvami.

Svetniki so potrdili tudi dopolnjeni osnutek odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za stanovanjsko sosesko Koseze, ki predvideva eno- in dvostanovanjske stavbe. Predlog za izdelavo načrta so podali lastniki zemljišč.



Svetnik Zelenih Slovenije Tomaž Ogrin je v razpravi opozoril na mnenje sveta četrtne skupnosti Šiška, ki dopolnjeni osnutek zavrača, in dejal, da bodo z gradnjo uničili zeleno oazo. Gradnji nasprotuje tudi svetnica SDS Mojca Škrinjar, ki je povedala, da območje ne potrebuje novih gradenj, saj da je več primernih lokacij drugje, na primer na Celovški cesti in Frankopanski ulici.

Na Koseze se je nanašalo tudi svetniško vprašanje Pavlina, ki je dejal, da je minilo skoraj dve leti od informacije, da naj bi bil Janković vpleten v nepravilnosti v zvezi z zemljišči soseske. Jankovića je pozval, da odstopi z mesta župana, na kar je ta odgovoril, da tega ne bo storil.

Svetniki so sicer sejo začeli s potrditvijo sklepa o mandatu novega mestnega svetnika Danila Šarića, ki je v mestni svet prišel po odstopu svetnika Petra Vilfana. Pred glasovanjem je svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek opozoril, da mestni svet ni dobil obvestila o odstopu Vilfana, saj da je podžupan Aleš Čerin obvestil le posamezne svetnike. Čerin je na to odgovoril, da gre za debato o oslovi senci. "Vi ste pa osel, gospod Čerin," je dejal Jazbinšek, zaradi česar mu je ljubljanski župan Zoran Janković izrekel opomin in nato še ukor.

S strani opozicije je bilo slišati tudi kritike glede Jankovićevega vodenja sej, ki ga je svetnik SDS Anže Logar zaradi jemanja besede svetnikom označil za nenormalnega.

Na včerajšnji seji so svetniki sicer med drugim potrdili tudi sklep o pozivu ministrstvu za izobraževanje, da osnovnim in glasbenim šolam ter Vrtcu Vodmat zagotovi vsa potrebna sredstva za izplačilo tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij v osnovnih plačah za zaposlene, za katere se sredstva za plače zagotavljajo iz državnega proračuna. Zeleno luč so dali tudi letnemu poročilu Turizma Ljubljana ter poslovnemu načrtu Ljubljanskega gradu za tirno vzpenjačo.