Revija Reporter
Slovenija

Pahorju je z izborom Dolenca spodletelo, zato napoveduje nov razpis za guvernerja BS

STA

9. okt. 2018 17:59 Osveženo: 18:04 / 09. 10. 2018

Deli na:

Primož Dolenc

Bobo

Potem ko DZ danes ni podprl predloga za imenovanje Primoža Dolenca na položaj guvernerja Banke Slovenije, je predsednik republike Borut Pahor napovedal objavo novega razpisa. S poslanskimi skupinami v državnem zboru se namerava o tem vprašanju posvetovati že v drugi polovici oktobra.

Dolenc, ki po odhodu Boštjana Jazbeca z mesta guvernerja Banke Slovenije od letošnjega maja opravlja funkcijo namestnika guvernerja, je danes na tajnem glasovanju dobil 30 glasov poslancev, potreboval pa bi jih najmanj 46.

Predsedujoči na seji Dejan Židan je napovedal, da bo o tem takoj obvestil predsednika republike in ta je kmalu po koncu izredne seje sporočil, da bo objavil nov poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za položaj guvernerja Banke Slovenije. Poziv bo trajal predvidoma tri tedne, so sporočili iz predsednikovega urada.

Po presoji kandidatur in posvetovanjih s poslanskimi skupinami namerava Pahor izbranega kandidata čim prej predlagati državnemu zboru v izvolitev. Kot je napovedal, se bo o tem vprašanju s poslanskimi skupinami posvetoval že v drugi polovici oktobra, ko se bo z njimi sestal v zvezi z izbiro kandidata za novega ustavnega sodnika.

Pahor je 42-letnega Dolenca predlagal za guvernerja izmed petih prijavljenih kandidatov, čeprav je že takrat vedel, da nima zagotovljene zadostne podpore. Vendar je DZ letos spomladi enkrat glasovanje o guvernerju že odložil in Banka Slovenije je brez guvernerja že več kot pet mesecev, vnovična odložitev odločanja se mu zato ni zdela sprejemljiva.

Za imenovanje bi Dolenc potreboval glasove večine vseh poslancev, vendar jih je dobil le 30. Enotno podporo so mu danes napovedali le v poslanskih skupinah SD, SMC in DeSUS, na nedavni seji mandatno-volilne komisije DZ pa še v SNS ter poslanca narodnosti. Nasprotniki njegovega imenovanja pa so opozarjali predvsem na vlogo, ki jo je Banka Slovenija odigrala v času po mnenju mnogih nepotrebne in predrage sanacije bank.