feki production Svet24.si

Po dolgi in zahrbtni bolezni se je poslovil ...

irena vrčkovnik Dobra karma

Irena Vrčkovnik: selitev in novo življenje?

Screenshot from 2020-01-23 14-02-12 Svet24.si

FOTO: Žalosten konec prekmurskega psa: sredi ...

kornavirus, testiranje, pacient Svet24.si

Sum na koronavirus pri naših sosedih

horoskop Dobra karma

Prvi letošnj Mlaj vsakemu nebesnemu znaku že ...

luka mama Njena.si

Takšna je mama Luke Dončića brez ličil

ura_predin_foto_Simen Njena.si

Zoran Predin sporočil žalostno novico

Slovenija

Pahor: Vrnitev slovenskih vojakov iz Iraka je bila "v kontekstu vseh okoliščin pravilna"

Deli na:
Pahor: Vrnitev slovenskih vojakov iz Iraka je bila "v kontekstu vseh okoliščin pravilna"

Predsednik države Borut Pahor. - Foto: Primož Lavre

Predsednik republike Borut Pahor je danes izrazil prepričanje, da je bila predčasna vrnitev kontingenta Slovenske vojske iz iraškega Erbila "v kontekstu vseh okoliščin pravilna". "Glavni razlog je dejstvo, da niso izpolnjeni pogoji, da bi opravljala svojo misijo: urjenje kurdskih varnostnih sil," je izpostavil predsednik.

Pahor se je v izjavi odzval na kritike zaradi predčasnega odhoda slovenskih vojakov iz Iraka. Izpostavil je, da misija Slovenske vojske v Iraku ostaja. Pri tem je izrazil upanje, "da bodo do konca meseca vzpostavljeni pogoji, da se bo nov kontingent Slovenske vojske tja vrnil in nadaljeval svoje delo", so sporočili iz predsednikovega urada.

Pahor je tudi izrazil upanje, da se bodo varnostne razmere v Iraku umirile do te mere, da "bodo tudi dovolj predvidljive". "Razumem, da države pošiljamo svoje vojske na nemirna območja sveta. Vendar imamo vselej pravico preudarno razsojati, ali je misija sorazmerna z varnostnimi okoliščinami in legitimnostjo operacij," je dejal vrhovni poveljnik Slovenske vojske.

Izrazil je tudi pričakovanje, da iraška vlada ne bo sprejela pobude iraškega parlamenta, da bi se morali tuji vojaki, zlasti ameriški, umakniti z ozemlja Iraka. "Je pa treba imeti pred očmi, da je tako stališče iraški parlament po napadu ameriških sil na generala Sulejmanija sprejel in da ga ne smemo prezreti," je opozoril predsednik.

Je pa Pahor izrazil zadovoljstvo, da se je ameriški predsednik Donald Trump "po nesprejemljivih povračilnih ukrepih Irana odločil za mirno reševanje vprašanj na Bližnjem Vzhodu".

loading...
Loading...