mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor: Vrnitev slovenskih vojakov iz Iraka je bila "v kontekstu vseh okoliščin pravilna"

Deli na:
Pahor: Vrnitev slovenskih vojakov iz Iraka je bila "v kontekstu vseh okoliščin pravilna"

Predsednik države Borut Pahor. - Foto: Primož Lavre

Predsednik republike Borut Pahor je danes izrazil prepričanje, da je bila predčasna vrnitev kontingenta Slovenske vojske iz iraškega Erbila "v kontekstu vseh okoliščin pravilna". "Glavni razlog je dejstvo, da niso izpolnjeni pogoji, da bi opravljala svojo misijo: urjenje kurdskih varnostnih sil," je izpostavil predsednik.

Pahor se je v izjavi odzval na kritike zaradi predčasnega odhoda slovenskih vojakov iz Iraka. Izpostavil je, da misija Slovenske vojske v Iraku ostaja. Pri tem je izrazil upanje, "da bodo do konca meseca vzpostavljeni pogoji, da se bo nov kontingent Slovenske vojske tja vrnil in nadaljeval svoje delo", so sporočili iz predsednikovega urada.

Pahor je tudi izrazil upanje, da se bodo varnostne razmere v Iraku umirile do te mere, da "bodo tudi dovolj predvidljive". "Razumem, da države pošiljamo svoje vojske na nemirna območja sveta. Vendar imamo vselej pravico preudarno razsojati, ali je misija sorazmerna z varnostnimi okoliščinami in legitimnostjo operacij," je dejal vrhovni poveljnik Slovenske vojske.

Izrazil je tudi pričakovanje, da iraška vlada ne bo sprejela pobude iraškega parlamenta, da bi se morali tuji vojaki, zlasti ameriški, umakniti z ozemlja Iraka. "Je pa treba imeti pred očmi, da je tako stališče iraški parlament po napadu ameriških sil na generala Sulejmanija sprejel in da ga ne smemo prezreti," je opozoril predsednik.

Je pa Pahor izrazil zadovoljstvo, da se je ameriški predsednik Donald Trump "po nesprejemljivih povračilnih ukrepih Irana odločil za mirno reševanje vprašanj na Bližnjem Vzhodu".