denar Dobra karma

Levi obogatijo hitro, Raki naredijo izgube - kaj ...

princ Harry Svet24.si

Princ Harry le še bleda senca samega sebe

NOVAK 8A-2020 Reporter.si

Ljudmila Novak ob 20. letnici NSI o svetovljanu ...

nijz, Nacionalni inštitut za javno zdravje Svet24.si

NIJZ o cepivu za covid-19 ter ugodni ...

aleksandra pivec danilo markocic izola bobo2 Necenzurirano

"Kravje kupčije" z nepremičninami v občini Izola

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

Sanja grohar_portet_osebni arhiv Njena.si

Sanja Grohar v solzah

Slovenija

Pahor: Vrnitev slovenskih vojakov iz Iraka je bila "v kontekstu vseh okoliščin pravilna"

Deli na:
Pahor: Vrnitev slovenskih vojakov iz Iraka je bila "v kontekstu vseh okoliščin pravilna"

Predsednik države Borut Pahor. - Foto: Primož Lavre

Predsednik republike Borut Pahor je danes izrazil prepričanje, da je bila predčasna vrnitev kontingenta Slovenske vojske iz iraškega Erbila "v kontekstu vseh okoliščin pravilna". "Glavni razlog je dejstvo, da niso izpolnjeni pogoji, da bi opravljala svojo misijo: urjenje kurdskih varnostnih sil," je izpostavil predsednik.

Pahor se je v izjavi odzval na kritike zaradi predčasnega odhoda slovenskih vojakov iz Iraka. Izpostavil je, da misija Slovenske vojske v Iraku ostaja. Pri tem je izrazil upanje, "da bodo do konca meseca vzpostavljeni pogoji, da se bo nov kontingent Slovenske vojske tja vrnil in nadaljeval svoje delo", so sporočili iz predsednikovega urada.

Pahor je tudi izrazil upanje, da se bodo varnostne razmere v Iraku umirile do te mere, da "bodo tudi dovolj predvidljive". "Razumem, da države pošiljamo svoje vojske na nemirna območja sveta. Vendar imamo vselej pravico preudarno razsojati, ali je misija sorazmerna z varnostnimi okoliščinami in legitimnostjo operacij," je dejal vrhovni poveljnik Slovenske vojske.

Izrazil je tudi pričakovanje, da iraška vlada ne bo sprejela pobude iraškega parlamenta, da bi se morali tuji vojaki, zlasti ameriški, umakniti z ozemlja Iraka. "Je pa treba imeti pred očmi, da je tako stališče iraški parlament po napadu ameriških sil na generala Sulejmanija sprejel in da ga ne smemo prezreti," je opozoril predsednik.

Je pa Pahor izrazil zadovoljstvo, da se je ameriški predsednik Donald Trump "po nesprejemljivih povračilnih ukrepih Irana odločil za mirno reševanje vprašanj na Bližnjem Vzhodu".

Loading...